Pri ústnych skúškach žiaci rátajú s pomocou

Študenti z nových ústnych maturít nemajú príliš veľký strach, najmä ak dobre obstáli v písomnej časti, povedala psychologička Dagmar Kopčanová.

25.05.2005 11:00
debata

Čoho sa žiaci boja viac, ústnych maturitných skúšok alebo písomiek?

Na to neexistuje jednoznačná odpoveď. Závisí to od každého študenta. Žiaci, ktorí sú uzavretí do seba, majú radšej písomku. Dobre sa na ňu sústredia, nestresuje ich pri nej kontakt so skúšajúcim. Naopak, sú tí, ktorým vyhovuje odpovedať ústne a je ich asi väčšina. Cítia pri tom podporu učiteľov a aj sa na ňu spoliehajú. Tí im totiž môžu dať podpornú otázku, upokojiť ich, ak sú nervózní.

Môžu mať študenti väčší strach z nových ústnych maturít?

To si nemyslím. Študenti vedeli, že sú v maturitnom ročníku a určite sa na skúšku dospelosti poctivo pripravovali. Predsa už prešli písomnou časťou, to ich určite upokojuje. Ak v nej dopadli dobre, je to pre nich veľká podpora. Mladí ľudia majú zmeny radi. Isto sú však aj takí maturanti, ktorí sa novej skúšky obávajú.

Predseda komisie a aj časť jej členov sú z iných škôl ako maturanti. Môže mať zloženie komisie vplyv na žiakov?

Môže, na deti, ktoré sú zvyknuté na rodinné zázemie a známych ľudí vrátane pedagógov. Naopak, žiaci, ktorí mali nejaký spor so svojimi učiteľmi, cudzích pedagógov uvítajú, pretože sú presvedčení o ich objektivite.

debata chyba