Európsky pas: Životopis, jazyky a vzdelanie

Do praxe bol zavedený nový Europass, jednotný rámec na prezentáciu kvalifikácie a schopností.

25.05.2005 11:02
debata

Hľadáte si prácu mimo Slovenska, alebo tam chcete ísť študovať? Pri hľadaní uplatnenia či uchádzaní sa o prácu vám pomôže Europass. Aj keď názov môže vyvolať dojem, že ide o doklad, kartičku, ktorou sa môže človek preukázať, nie je to tak. Europass je názov pre doklady a potvrdenia o vzdelaní, praxi a schopnostiach človeka, zaradené do piatich častí. Do praxe ho uviedlo luxemburské predsedníctvo EÚ spoločne s generálnym riaditeľstvom Európskej komisie pre vzdelávanie a kultúru na prelome januára a februára tohto roka.

Vzory sú na internete

Europass v sebe zahŕňa päť už existujúcich európskych dokumentov transparentnosti, vdáka ktorým môže človek prezentovať svoju kvalifikáciu a schopnosti, sám seba. Dva z dokumentov, životopis a jazykový pas, si môže každý záujemca vyplniť na stránke Cedefopu – Európskeho centra pre rozvoj odbornej prípravy: http://europass.cedefop.eu.int. Okrem poskytovania informácií o Europasse a jednotlivých jeho častiach umožňuje jednotlivcom priamo on-line vyplniť svoj vlastný životopis a jazykový pas.Pomôžu im pri tom vzory, ktoré sú zatiaľ len v niekoľkých jazykoch, ale postupne budú uvedené na stránke v jazykoch všetkých členských krajín. Tí, ktorí nemajú prístup k internetu, si budú môcť vyžiadať životopis i jazykový pas v papierovej podobe v Národnom stredisku v tej-ktorej krajine. To však ešte chvíľu potrvá. Národné strediská momentálne iba vznikajú. „Na Slovensku bude Národné centrum Europassu patriť pod ministerstvo školstva,“ informoval Ľubomír Lehuta, riaditeľ odboru európskych záležitostí na Ministerstve školstva SR. Jasné je, že centrum vznikne aj pod koho bude patriť, lenže vnútorná činnosť ešte nie je dohodnutá.

Tri doklady na základe vzdelania

Ďalšie tri doklady si už nemôže človek vyplniť sám. Vydávajú ich organizácie, v ktorých dosiahli ľudia určité konkrétne vzdelanie. Prvým z nich je Europass – Mobilita, ktorý je vlastne akýmsi záznamom o skúsenostiach v oblasti nadnárodnej mobility – teda o tom, kedy, kde a čo študoval človek v zahraničí v rámci odbornej prípravy, ako aj vo vyššom vzdelávaní. Vydávajú ho teda univerzity, odborné školy či firmy. Štruktúra tohto dokumentu bola prepracovaná tak, aby umožňovala predovšetkým podrobnejšie opísať skúsenosti v rámci pohybu po Európe. Pre výmenné študentské pobyty, ako napríklad program Erazmus, bola doplnená osobitná časť, kde sa uvedie prepis akademických úspechov.

Len diplom nestačí, treba doplnky

Štvrtou časťou Europassu je Doplnok k diplomu. Len samotný diplom totiž nestačí. Doplnok k diplomu vydávaný súbežne s diplomom, alebo s akademickým titulom predstavuje cestu študenta, ktorou musel prejsť. Teda čo všetko musel absolvovať, čo sa učil a ako. Vydávať ho budú teda priamo školy. Momentálne je situácia na Slovensku taká, že sa, ľudovo povedané, musia jednotlivé školy a príslušné ministerstvo dohodnúť na kompetenciách. Aj doplnok je možné vyplniť v elektronickej podobe na portáli, ale môže to urobiť len inštitúcia, nie samotný študent. Poslednou časťou Europassu je Doplnok k osvedčeniu. Vydáva sa súbežne s osvedčením o odbornom vzdelaní, nevzťahuje sa však na konkrétneho človeka. Všeobecne objasňuje odbornú kvalifikáciu, ktorú môžu získať všetci, ktorí absolvujú danú školu.

Europass nie je uzavretý

Európsky parlament a Rada EÚ v decembri oficiálne prijali rozhodnutie o jednotnom európskom rámci pre prehľadnosť kvalifikácií a spôsobilostí – Europass. Rámec je však otvorený, v budúcnosti bude možné doplniť aj ďalšie dokumenty s užším zameraním na osobitné sektory alebo zručnosti. Doklaďy, ktoré sú súčasťou Europassu, majú najmä pomôcť tomu, aby boli schopnosti a kvalifikácia ucháďzačov v Európe lepšie pochopené a ocenené.

debata chyba