Ako si vybrať kurz a neprerobiť na ňom

Pri vyberaní kurzu v zahraničí sa treba vopred rozhodnúť, akú krajinu si vybrať. Dôležité sú aj cestovné náklady a vízové podmienky.

25.05.2005 11:12
debata

Pri krátkodobých kurzoch sú najvhodnejšie krajiny, ktoré sú najbližšie a môžete do nich cestovať bez vybavovania víz. Do vzdialenejších krajín je ekonomickejšie cestovať na kurzy trvajúce aspoň štyri týždne.

Kto chce ísť na kurz počas letných prázdnin, musí sa prihlásiť aspoň šesť týždňov vopred. Kto vybavovanie nechá na poslednú chvíľu, môže sa mu stať, že vybraná škola už nebude mať voľné miesta. Vo väčšine škôl je nástupný termín pondelok. Pred absolvovaním kurzu musí každý absolvovať vstupný test, aby bolo jasné, ako ovláda jazyk. Potom ho zaradia do takého stupňa pokročilosti, ktorý zodpovedá úrovni jeho znalostí.

Aspoň dva týždne

Dĺžku jazykového pobytu väčšinou stanovuje partnerská škola. Minimum je zvyčajne dva týždne. Výnimkou sú pobyty na Malte, ale tie sú určené pre manažérov. Dajú sa vybaviť aj na jeden týždeň. Väčšina odborníkov však odporúča vycestovať aspoň na tri až štyri týždne. Sú aj cenovo výhodnejšie v prepočte na jeden týždeň. Ak chce niekto absolvovať pobyt dvoj- až trojmesačný, je dobré prihlásiť sa na kurz, v ktorom ho pripravia na niektorý z uznávaných jazykových certifikátov.
Intenzitu uvádzajú všetky školy v lekciách, ktoré však môžu mať rozdielnu dĺžku trvania. Buď 45 minút alebo 60 minút. To je dôležitý údaj, pretože niekedy zmätie pri určovaní ceny kurzu.

V zahraničí má každá škola určený minimálny vek študenta. V prípade juniorov sú určené vekové kategórie. Väčšina škôl pre juniorov má určené termíny, keď letné kurzy prebiehajú (niektoré majú určené presne nástupné termíny a dĺžky kurzov). Školy pre dospelých majú rozdelený rok na letnú sezónu a mimosezónu. Dospelí môžu v lete študovať všeobecnú alebo obchodnú angličtinu, nemčinu, francúzštinu, španielčinu či taliančinu. Väčšinou sú skupiny po 12 až 16 študentoch, ale v niektorých školách sú aj miniskupiny – maximálne šesť ľudí.

Urobte si prieskum

Pred rozhodovaním sa cez akú jazykovú školu alebo agentúru ísť do zahraničia, je dobré informovať sa vo viacerých. „U nás pripravíme aj nezáväzné predbežné cenové kalkulácie,“ hovorí Margaréta Rychtáriková z agentúry Bakalari. „Pokiaľ chce klient zistiť, aké sú náklady na pobyt, pripravíme mu cenové ponuky na viacero krajín alebo škôl. Pokiaľ ho niektorá zaujme, môže sa záväzne zaregistrovať, vypísať prihlášku, podpísať zmluvu a zaplatiť registračný poplatok. Poplatok je odpočítateľná položka. Ide vlastne o istú zálohu, aby sme mohli považovať prihlášku za záväznú. Zvyšnú sumu za kurz potom zaplatí až po potvrdení objednávky od zahraničnej školy,“ dodáva Rychtáriková.

Kto si vyberie kvalitnú školu, môže sa aj cez leto veľa naučiť. Pokrok každého je individuálny. Pri všeobecnom kurze, ktorý trvá 4 až 6 týždňov, sa môže stať z mierne pokročilého stredne pokročilý. A na to aj dva mesiace prázdnin stačia. Podobný prechod sa pri štúdiu v domácom prostredí podarí zvy-čajne až v priebehu jedného roka.

Odporúčané vreckové

Názov krajiny – cena za týždeň
Veľká Británia 85 – 150 libier x1
Írsko 150 – 200 eur
Malta 150 – 200 eur
USA 120 – 200 eur
Kanada 120 – 200 eur
Nemecko 100 – 150 eur
Rakúsko 100 – 150 eur
Francúzsko 100 – 130 eur
Španielsko 100 – 130 eur
Taliansko 100 – 200 eur

Poznámky: Ceny sú orientačné a minimálne.
Vysvetlivky: x1 – V Londýne treba prirátať asi 35 libier týždenne na dopravu.

debata chyba