Bratislavská univerzitná knižnica sa otvára

Celé dva roky čakali tisíce čitateľov na otvorenie Univerzitnej knižnice, ktorej brány sa im pre rekonštrukciu zatvorili 17. apríla 2003. Od utorka 19. apríla je opäť otvorená.

25.05.2005 11:32
debata

Knižnica však za ten čas pripravila viacero zmien – od nových čitateľských preukazov a bezpečnostných opatrení až po poskytované služby, vybavenosť a samotnú prevádzku.

Univerzitná knižnica využíva tri budovy: bývalý palác Uhorského snemu, Palác Vincenta de Pauliho na Michalskej ulici a objekt Klarisiek. Návštevníkov prekvapí, ako sa priestory knižnice zväčšili. Uvoľnili sa totiž miesta, kde boli predtým sklady. Univerzitka by preto po novom mala slúžiť aj na prednášky a kultúrne podujatia. Tie sa budú konať napríklad v Lisztovej záhrade, nová sála sa pripravuje aj v Klariskách, v hlavnej budove by mala byť výstavná miestnosť. Posunul sa i vstup do knižnice, ktorý bude o niečo vyššie, na Michalskej 1 oproti antikvariátu.

Bez pasu nikoho nepustia

Každý, kto chce opäť navštevovať Univerzitnú knižnicu, si v prvom rade musí vybaviť preukaz. Staré čitateľské preukazy už neplatia, nahradili ich čipové karty, tzv. knižničné pasy. Ich výroba trvá len niekoľko minút. Na počkanie ich vydajú priamo v priestoroch knižnice, kde si čitateľa aj odfotia. Krátko po otvorení však treba rátať s návalom záujemcov o tieto karty, čo môže spôsobiť dlhšie čakanie. Kto chce, môže sa preto zaregistrovať už v predstihu v týchto dňoch.

Karta sa dá vybaviť na mesiac alebo na rok. Mesačný „pas“ stojí 50 korún a ročný 150, pričom sa však platí len raz – za vystavenie preukazu. Jeho ročné predlžovanie je už zadarmo. Prijateľné na vstup do knižnice budú aj rôzne medzinárodné a učiteľské preukazy. „S naším knižničným pasom sa bude dať vstúpiť aj do iných knižníc na Slovensku. Budeme sa snažiť, aby platili aj v iných štátoch Európskej únie,“ uviedol jeden z riaditeľov univerzitky Alojz Androvič.

Bez čipovej karty, ktorá sa prikladá k elektronickému snímaču na turnikete, sa dovnútra knižnice nik nedostane. Výnimkou sú iba kultúrne podujatia pre širšiu verejnosť, teda nielen pre čitateľov – tie sa však nebudú konať v priestoroch vyhradených na štúdium a požičiavanie kníh. Všetky veci si návštevník navyše bude musieť odložiť v šatni. Zobrať si môže iba písacie potreby, prípadne laptop.

„Na veci, ktoré si vezme so sebou, dostane polyetylénové vrecko,“ priblížil generálny riaditeľ Tibor Trgiňa. V knižnici sa totiž bude veľmi dbať na bezpečnosť. Zapožičané knihy sa pred odchodom budú musieť odmagnetizovať, inak by sa cez turnikety nedali preniesť. Priestory bude sledovať aj kamerový systém a niektoré vzácne knihy, najmä historické, sa budú môcť študovať len pod dozorom.

Knihy sa dajú objednať aj cez internet

V priestoroch knižnice sa čitatelia budú pohybovať voľne. Využiť budú môcť študovne a čitárne, knihy vydané od roku 2000 si dokonca budú môcť z regálov vybrať sami. V študovniach môžu využiť asi 50 počítačov aj na písanie, zasielanie e-mailovej pošty či prehliadanie internetu. Oproti minulosti sa výrazne urýchli aj práca s katalógmi.
Kým v starej univerzitke bolo niekedy treba čakať, kým sa uvoľnil jeden z 10 počítačov na vyhľadávanie v knižných katalógoch, teraz sa už množstvo počítačov strojnásobilo. Databáza, z ktorej počítače čerpajú, sa zväčšila. „V počítači máme už asi 400-tisíc knižných záznamov. Fond sme spätne spracovali do začiatku 80., resp. do konca 70. rokov,“ vysvetlil Trgiňa. „Teraz mienime postupovať tak, že keď sa požičia nejaká staršia kniha, ktorá ešte nie je v počítači, tak sa pri vrátení dopracuje i jej elektronický záznam. Tento proces by sme mohli zavŕšiť do piatich rokov.“
Horšie to aj naďalej bude so staršími knihami, ktoré čitateľ v počítači nenájde. Vtedy bude musieť využiť pôvodné lístkové katalógy. A ak by chcel titul vydaný pred rokom 1956, mal by radšej zamieriť do priestorov knižnice na Klariskej ulici, kde sa nachádzajú všetky takéto katalógy od vzniku knižnice. Odporúča to jeden z riaditeľov Dušan Lechner. „Je to len dočasné opatrenie,“ vyhlásil.

Čitatelia s prístupom na internet si však knihy môžu objednať bez toho, aby museli ísť do knižnice. Stačí, keď si na webovej stránke univerzitky www.ulib.sk otvoria elektronické katalógy a môžu začať s vyhľadávaním.

Zrýchliť by sa mal aj čas, za ktorý si čitateľ môže knihu vypožičať – teda od objednávky k vydaniu diela. Ak budú knihy v priestoroch knižnice, malo by to trvať asi 20 minút. Keďže však 30 kilometrov kníh skladujú stále mimo budov, pri niektorých tituloch bude výpožičná lehota taká ako kedysi, teda asi štyri hodiny. Výhodou však je, že sa bude dať informovať aj telefonicky, či sú vybrané knihy k dispozícii, alebo sú momentálne požičané.

Občerstvenie zatiaľ chýba

Opravená knižnica je moderná, vybavená novou technológiou, ktorá sa má ešte doplňovať. Vo všetkých priestoroch platí zákaz fajčenia, všade je bezbariérový prístup. Vedeniu univerzitky sa však zatiaľ nepodarilo zabezpečiť občerstvenie. Podľa pôvodných plánov mali v knižnici fungovať tri reštauračné zariadenia, určené výlučne pre čitateľov. Tento zámer sa dosiaľ nepodarilo naplniť, no podľa riaditeľa Trgiňu vedenie knižnice vhodných prevádzkovateľov stále hľadá.


Kontakt na knižnicu

Michalská 1,
814 17 Bratislava 1
tel.: 59 80 41 00/01
www.ulib.sk

debata chyba