Fronc: Maturity prebehli bez problémov

Tohtoročné protestami sprevádzané maturity sa v piatok skončili. Podľa ministra školstva Martina Fronca prebehli dobre a bez väčších problémov.

10.06.2005 21:43
debata

„Na ministerstve bolo aj stretnutie so študentmi, ktorí viedli štrajkové aktivity. Oni sami hodnotili maturity pozitívne a ocenili, že existujú nie triedne, ale odborné komisie,“ povedal dnes novinárom Fronc. Komplexnejšiu analýzu predstaví rezort pravdepodobne na budúci týždeň.

Na budúci rok by sa mala rozšíriť maturitná ponuku pre gymnazistov, ktorí musia maturovať povinne aj z jedného prírodovedného predmetu, o geografiu. Je to výsledok minulotýždňového stretnutia zamestnancov ministerstva so zástupcami stredoškolákov. Študenti gymnázií si museli v tomto roku prvýkrát vybrať jeden z predmetov – biológia, fyzika, chémia, informatika alebo matematika.

Maturant a jeden z organizátorov aprílového protestu pred ministerstvom školstva Ján Rehák hodnotí filozofiu nových maturít pozitívne. Slovenské školstvo však na ňu nie je pripravené. Chýbala predovšetkým obsahová zmena vzdelávania a adekvátna príprava študentov i učiteľov. „Aj ten prírodovedný predmet ľudí zaskočil, stretol som sa s viacerými, ktorým čisté jednotky pokazila sólová trojka či štvorka práve z tohto predmetu,“ spomenul Rehák. Zároveň vyjadril nádej, že tohtoročné nedostatky sa v budúcnosti nestanú. 

Krajské školské úrady (KŠÚ) nezaznamenali školy, ktoré by nestihli maturitu ukončiť do MŠ odporúčaného termínu ukončenia – 10. júna.

Viac než 60 tisíc maturantov absolvovalo tento rok prvýkrát niekoľko noviniek, napríklad centrálne zadávanú externú maturitu z cudzích jazykov a matematiky. Pri matematike však časť študentov dostala testy aj s výsledkami a skúšku muselo asi 2700 študentov opakovať. Toto rozhodnutie vyvolalo vlnu študentských nepokojov.

debata chyba