Poľská cirkev kritizuje parlament za interupcie

Katolícka cirkev v Poľsku kritizovala parlament za negatívne hlasovanie o sérii návrhov, ktoré ešte viac sprísnia protiinterrupčné zákony. Vo vyhlásení biskupov sa uvádza, že "parlamentná aritmetika zvíťazila nad základným právom na život pre všetky ľudské bytosti", zároveň však vyjadrili nádej, že "negatívny výsledok neoslabí úsilie dosiahnuť zhodu v zásadnej otázke pre budúcnosť národa a posvätnosť ľudského života".

14.04.2007 15:19
Poľsko
ilustračné foto
debata

Poslanci v piatok zamietli návrh krajne pravicovej Ligy poľských rodín, ktorý smeroval k ústavnému ukotveniu „práva na život od momentu počatia“. V praxi by to viedlo k úplnému zákazu interrupcie. V ďalšom kole hlasovania potom odmietli aj návrhy konzervatívneho prezidenta Lecha Kaczynského, ktoré mali v budúcnosti zabrániť liberalizácii v súčasnosti platných zákonov.

Prevažne katolícke Poľsko patrí medzi európske krajiny s najprísnejšími zákonmi, ktoré zakazujú interrupciu. Prerušenie tehotenstva je v súčasnosti možné len v prípade znásilnenia, krvismilstva alebo ohrozenia života matky či pri nenapraviteľnom poškodení plodu.

debata chyba