Doktora Smrť naháňa desať miliónov

Lovci nacistických zločincov zaťahujú slučku okolo skrýše najhľadanejšieho žijúceho hitlerovského zabijaka. "Aribert Heim, ktorý ako lekár zabíjal väzňov v koncentračnom tábore Mauthausen, žije v Čile. Podľa mňa je otázkou týždňov alebo nanajvýš mesiacov, kedy ho nájdu a chytia," povedal pre Pravdu Efraim Zuroff, riaditeľ Strediska Simona Wiesenthala, ktoré na celom svete pátra po páchateľoch nacistických zverstiev.

16.07.2008 09:01
Aribert Heim Foto:
debata

V Mauthausene mal Heim povesť najstrašnejšieho zo všetkých trýzniteľov. V rukách držal stopky a sledoval, ako rýchlo zomierajú väzni po vstreknutí rôznych jedov do tela. Rovnako odporné pokusy robil, keď im amputoval končatiny a pozoroval, koľko bolesti okyptený človek znesie, kým vykrváca. „Nie je pravda, čo tvrdí jeho dcéra – že umrel v roku 1993,“ zdôraznil Zuroff, ktorý práve skončil cestu do Latinskej Ameriky, kde o Heimovi hľadal správy.

Doktor Smrť, ako tohto sadistického lekára prezývali, patril v Mauthausene k najodpornejším nacistickým zločincom. Agentúra AP našla šesť desaťročí staré svedectvo dnes už nebohého nežidovského väzňa Karla Lottera, ktorý opísal jeho zverstvá. „Keď k nemu priviedli 18-ročného Žida so zapálenou pätou, spýtal sa ho, prečo mával dobrú kondíciu. Odpovedal, že bol futbalista a plavec. Heim ho namiesto liečby uspal, vykastroval, rozobral jednu obličku a usekol mu hlavu,“ podal svedectvo Lotter. Záverečný odporný čin spravil Heim preto, aby si mladíkov vynikajúci chrup nechal ako suvenír.

Dlhý čas od skončenia druhej svetovej vojny Zuroff verí, že hoci má Heim už 94 rokov, spravodlivému súdu neunikne. „Samozrejme, že my z nášho strediska ho chytať nebudeme, je to záležitosť čílskych orgánov, môžeme však poskytnúť cenné informácie a spoliehame sa, že možno rozhodujúcu úlohu zohrá odmena vypísaná za jeho dolapenie,“ poznamenal. Kto prezradí miesto Heimovho pobytu, dostane v prepočte takmer desať miliónov korún. Je to súčet peňazí, ktoré za stopu vedúcu k nemu ponúka Stredisko Simona Wiesenthala spolu s Nemeckom a Rakúskom, odkiaľ Heim pochádza.

Zuroff odmieta pochybnosti o tom, že odmena nie je vysoká s ohľadom na predpoklad, že o Heimovom bydlisku môže vedieť veľmi malý okruh ľudí a tí sú mu možno oddaní tak, že by ho za nič nezradili. „Porovnateľné, či dokonca menšie odmeny sa pri hľadaní nacistických zločincov už v krajinách Latinskej Ameriky v minulosti osvedčili. Vďaka jednému udaniu sa tak podarilo chytiť Josefa Schwammbergera, ktorý páchal zločiny v okupovanom Poľsku,“ povedal Zuroff. Schwammbergera zatkli v roku 1987 v Argentíne, vydali ho do Nemecka, kde potom niekdajšieho sadistického veliteľa z táborov nútených prác odsúdili na doživotie.

Ak sa Heima podarí odovzdať do rúk spravodlivosti, vynára sa otázka, či obžaloba predloží dosť dôkazov, aby ho sudca poslal za mreže. Žijúcich svedkov totiž v posledných rokoch už ubúda. Zuroff však počíta s tým, že osudnou sa mu stane smutne známa pracovná dôkladnosť nacistických predstaviteľov: „Heim si viedol podrobné poznámky a keď protihitlerovskí spojenci prenikli do Mauthausenu, veľa záznamov sa zachovalo.“

Či Doktora Smrť budú súdiť v Nemecku, alebo v Čile, nie je podľa Strediska Simona Wiesenthala rozhodujúce – nedávno jeho predstavitelia naznačili, že proces by sa mohol konať aj v krajine, kde teraz žije, ak ho napríklad pre zlý zdravotný stav nevydajú berlínskej justícii. „Určite pritom môžem vyhlásiť, že dnes sme oveľa bližšie k jeho chyteniu, ako sme sa domnievali pred niekoľkými týždňami,“ podotkol bez bližších podrobností Zuroff. V zahraničnej tlači sa objavili správy, že napríklad Heimova dcéra podozrivo často cestuje do jednej oblasti v Patagónii v Čile, čo môže napovedať, kde sa jej otec skrýva. Tvrdeniu, že už umrel, lovci nacistických zločincov neveria – tým viac, že nikto z jeho potomkov sa neprihlásil ako dedič k Heimovmu bankovému účtu, ktorý má stále vedený v Nemecku. Styky s otcom popiera aj jeho syn, ktorý žije v nemeckom meste Baden Baden.

Heim mal po vojne obrovské šťastie, že ho nepostavili pred tribunál, ktorý na norimberských procesoch súdil zabijackých nacistických lekárov. Americkí vojaci ho síce mali v hrsti ako vojnového zajatca, ale neprišli na to, čo má na svedomí. Keď sa dostal na slobodu, dokonca pod pravým menom pracoval ako gynekológ v Baden Badene. Nakupoval nehnuteľnosti, ktoré prenajímal a z týchto peňazí žil dlhší čas, keď sa dal útek. Úrady v Nemecku mu konfiškovali tento majetok v roku 1979. Z tejto krajiny zmizol bez stopy v roku 1962, keď sa schyľovalo k jeho zatknutiu – zrejme nejaký vysokopostavený sympatizant nacizmu mu prezradil, že ho čaká väzba.

debata chyba