Mladič mohol byť Karadžičov sused

Má zapustené dvojtýždňové strnisko, nosí okuliare, na hlave šiltovku, oproti minulosti pribral, pôsobí nenápadne až zanedbane. Žije so zmenenou totožnosťou v betónovej džungli Nového Belehradu, kde mal prenajatý posledný byt aj jeho niekdajší druh Radovan Karadžič. Aspoň to o Ratkovi Mladičovi (66), ktorý sa po zatknutí vojnového vodcu bosnianskych Srbov automaticky stal jednotkou medzi najhľadanejšími mužmi Európy, píše belehradský denník Blic.

01.08.2008 12:00
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič.
debata

Pravda, dnes už môže byť všetko inak, dodávajú noviny: „Dolapenie Karadžiča je červeným signálom pre Mladiča a tých, ktorí mu zabezpečujú logistiku, aby sa premiestnil a zmenil výzor.“

„Som presvedčený, že sa skrýva rovnakým spôsobom, je dokonca pravdepodobné, že mu pomáha rovnaká sieť ľudí,“ povedal pre Blic bývalý dôstojník srbskej tajnej služby Božidar Spasič.

Zdroj, na ktorý sa odvoláva denník Telegraph, tvrdí, že Mladič sa na rozdiel od Karadžiča nemieni dostať svojim prenasledovateľom do rúk živý. „Posledná analýza hovorí, že žije v mestskom prostredí v Srbsku s dvoma ochrankármi, ktorí majú príkaz, aby ho pred dolapením zastrelili,“ cituje nemenovaný prameň britský denník.

O mieste pobytu niekdajšieho veliteľa bosnianskosrbskej armády, ktorý bezprostredne dohliadal na masakru v Srebrenici a na 43-mesačné ostreľovanie obliehaného Sarajeva, už roky kolujú tie najdivokejšie fámy: Strážia ho desiatky vojnových veteránov… Uniká len s malým sprievodom… Podrobil sa plastickej operácii… Má dvojníka…

Stôp však po sebe zanechával viac ako Karadžič. Mladič sa podľa viacerých svedectiev ešte aj po páde režimu Slobodana Miloševiča voľne pohyboval po srbskej metropole. V správe vojenskej rozviedky spred dvoch rokov sa uvádza, že Mladič sa až do júna 2002 skrýval vo vojenských objektoch, čiže ešte aj mesiac po tom, čo naňho v Srbsku vydali zatykač. Dôstojníci v aktívnej službe, ktorí sa dovtedy starali o jeho bezpečnosť, mu pomohli uniknúť a ochranu generála prevzali penzionovaní srbskí a bosnianskosrbskí vojaci, tvrdí vyšetrovacia správa, podľa ktorej Mladič ešte koncom roka 2005 poberal srbský vojenský dôchodok.

Nová srbská vláda sa však zaprisaháva, že od nej už Mladič nemôže rátať s benevolenciou. „Zadržali sme muža číslo jeden, nevidím dôvod, aby sme nedolapili aj muža číslo dva,“ citovala sebavedomé vyhlásenie premiéra Mirka Cvetkoviča agentúra Beta.

Nemusí to byť však také jednoduché. „V Karadžičovi mnohí v Srbsku videli smiešnu postavu, kým Mladiča považujú za hrdinu a ochrancu Srbov,“ povedal pre televíziu ABC odborník na Balkán James Lyon.

debata chyba