WHO vyhlásila stav núdze, svetom sa môže prehnať smrtiaca pandémia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila vypuknutie prasacej chrípky v Mexiku a Spojených štátoch za mimoriadnu udalosť medzinárodného významu a núdze. Vo vyhlásení vyzvala všetky štáty, aby výskyt prípadov chrípkových ochorení na svojom území starostlivo sledovali. Odborníci sa obávajú toho, že by mohla vypuknúť pandémia.

26.04.2009 13:18 , aktualizované: 23:05
Mexiko, pandémia, prasačia chrípka Foto:
Novinári s ochrannými rúškami počas tlačovej konferencie mexických úradov, ktoré informovali o novom počte nakazených vírusom prasačej chrípky.
debata

Smrtiaci vírus prasačej chrípky s označením A/H1N1 si podľa mexických úradov už vyžiadal 81 obetí. Ďalších 1300 ľudí je nakazených. Mexická vláda povolila miestnym zdravotníckym úradom, aby pacientov izolovali, prehliadli domy a kontrolovali prichádzajúcich cestujúcich a ich batožinu, aby tak zabránili prípadnému ďalšiemu šíreniu a prepuknutie choroby.

V Spojených štátoch zdravotníci vírus prasacej chrípky potvrdili už v osemnástich prípadoch, osem prípadov zaznamenali na juhu krajiny pri mexických hraniciach, u ôsmich školákoch v New Yorku a u dvoch v štáte Kansas. Zdravotnícke inštitúcie po celých Spojených štátoch teraz overujú, či sa ľudia skutočne nakazili smrtiacou formou vírusu A/H1N1.

Podľa generálnej riaditeľky WHO Margaret Chanovej má vírus „pandemický potenciál“. WHO už zvolala mimoriadne krízové rokovanie tímu expertov, ktorí sa zišli v sobotu. Choroba sa prejavuje rovnako ako bežná chrípka. Človek má nádchu, kašeľ, bolesti hlavy i v krku a vysoké horúčky.

WHO varuje už niekoľko rokov, že nový kmeň vírusu môže spôsobiť pandémiu ľudskej chrípky, ktorá sa preženie po celom svete a zabije milióny ľudí. „Nový vírus chrípky H1N1, ktorý vznikol zmiešaním vírusu prasacej, ľudskej a vtáčej chrípky, je zatiaľ len málo známy a situácia sa rýchlo vyvíja,“ dodala Chanová.

„Chrípkové vírusy sú notoricky nepredvídateľné a plné prekvapení, ako vidíme práve teraz,“ povedala Chanová. „Potrebujeme vedieť, ako sa vírus šíri, aký je vzorec jeho prenosu, či spôsobuje či nespôsobuje vážnu chorobu a u akej vekovej skupiny,“ spresnila.

Na Novom Zélande izolovali študentov so symptómami chrípky

Novozélandskú skupinu študentov umiestnili do karantény po tom, ako sa vrátili z Mexika so symptómami chrípky, informovali miestne médiá odvolávajúc sa na zdravotnícke zdroje. Podľa dostupných informácií sa traja učitelia spolu s 22 staršími študentmi zo školy Rangitoto College v Aucklande v sobotu vrátili do vlasti po trojtýždňovom výlete v Mexiku. Regionálna zdravotnícka služba v Aucklande informovala o tom, že niektorí z nich mali príznaky podobné príznakom chrípky a preto boli v rámci prevencie umiestnení do izolácie, kým testy nepotvrdia alebo nevylúčia nákazu prasacou chrípkou, ktorej sa obávajú. Hovorca ministerstva zdravotníctva Michael Flyger pre médiá uviedol, že výsledky testov by mali byť známe ešte v nedeľu.

Dva podozrivé prípady nákazy hlási Francúzsko

Francúzske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že zaznamenalo dva prípady podozrenia z nákazy prasacou chrípkou a ďalšie ešte očakáva. Ide o cestujúcich, ktorí sa vrátili z Mexika, informoval vysokopostavený predstaviteľ ministerstva v nedeľňajšom rozhovore.

„Máme podozrenie, ale to zatiaľ nebolo potvrdené, v prípade dvoch ľudí, ktorí sa vrátili z Mexika,“ uviedol Didier Houssin pre denník Le Parisien. „Samozrejme takýchto prípadov nebude málo, nakoľko (z Mexika) prichádza mnoho lietadiel a lodí,“ dodal. „Nevylučujem, že by sa do Francúzska mohol dostať chorý človek, a teda potenciálny prenášač choroby.“

V Španielsku majú traja ľudia symptómy prasacej chrípky

Troch obyvateľov Španielska umiestnili v nedeľu do izolácie po tom, ako sa u nich prejavili symptómy chrípkového ochorenia následne po ich návrate z Mexika, kde prasacia chrípka bola pravdepodobnou príčinu úmrtia najmenej 80 ľudí, informovali úradné zdroje.

„Týchto ľudí sme izolovali a čakáme na výsledky testov, ktoré sme na nich spravili,“ aby sme zistili, či sú nakazení, vysvetlila španielska ministerka zdravotníctva Trinidad Jiménezová. „Ide jednoducho o prípad ľudí, ktorí sa v posledných dvoch, troch či štyroch dňoch vrátili z Mexika a majú príznaky chrípky,“ uviedla zdôrazňujúc, že ide o „preventívne opatrenia“. Podozrivých z nákazy hospitalizovali v meste Bilbao na severe krajiny, v Almanse na juhovýchode a vo východnom meste Valencia. Vláda už požiadala letiskové úrady o pomoc pri pátraní po ďalších cestujúcich z ich letu.

USA prijali mimoriadne opatrenia

Spojené štáty americké vyhlásili v súvislosti so šíriacou sa prasacou chrípkou núdzový stav pre verejné zdravie a každého prichádzajúceho človeka z krajín s ohlásenými prípadmi tejto nákazy podrobia dôkladnej prehliadke. Americké úrady zároveň v nedeľu informovali o 20 potvrdených prípadoch prasacej chrípky v krajine. O kroku amerického ministerstva zdravotníctva informovala ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová. Vyhlásenie núdzového stavu je „štandardný pracovný postup“, povedala Napolitanová s tým, že chrípka sa zatiaľ objavila v piatich amerických štátoch.

Tento krok umožňuje zapojiť federálne, štátne a miestne úrady a ich zdroje do prevencie šírenia vírusu. „Dovoľuje nám to využiť liečebné a diagnostické testy, ktoré by sme ináč nemohli použiť, najmä voči veľmi mladým deťom. Na základe tohto rozhodnutia môžeme uvoľniť prostriedky na nákup dodatočných protivírusových liekov. Všetky osoby vstupujúce na územie USA z krajiny s vírusom napádajúcim ľudí sa podrobia všetkým patričným kontrolám Centra pre choroby a prevenciu,“ uviedla. Imigrační úradníci sa orientujú najmä na ľudí, ktorí majú príznaky chrípky.

Rusko zakázalo dovoz mäsa z Mexika a USA

Rusko v strachu pred šíriacou sa prasacou chrípkou zakázalo dovoz mäsa z Mexika, niekoľkých štátov Spojených štátov amerických a deviatich latinskoamerických krajín, informoval hovorca premiéra Vladimira Putina. Rozhodnutie o zákaze prišlo ihneď po tom, ako Putin nariadil vytvorenie špeciálnej komisie pre boj proti hrozbe prasačej chrípky, aj keď v Rusku zatiaľ nezaznamenali ani jeden prípad nákazy.

Dovoz všetkých druhov surového mäsa z Mexika a amerických štátov Texas, Kalifornia a Kansas, ktoré opustilo krajinu pôvodu po 21. apríli, je zakázané „až kým nebudú vydané špeciálne inštrukcie“, uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva, ktorého tlačová agentúra AFP nemenovala. Zakázaný je tiež dovoz surovej bravčoviny z Guatemaly, Hondurasu, Dominikánskej republiky, Kolumbie, Kostariky, Kuby, Nikaraguy, Panamy a zo Salvádora nalodenej pred 21. apríla. Bravčovina z amerických štátov Alabama, Arizona, Arkansas, Georgia, Kansas, Louisiana, Nové Mexiko, Oklahoma a Florida je takisto zakázaná.

debata chyba