Zostala im len voda. Zázrak naposledy zažila rieka Hudson

Jedinou šancou pre let AF 447 bolo pravdepodobne pristátie na vode. Je to však extrémne zložitý manéver. Naposledy sa takýto zázrak podaril pilotovi Chesleymu Sullenbergerovi. Do motorov lietadla, ktoré riadil, vleteli krátko po štarte vtáky. Sullenbergerovi sa podarilo v januári napriek poškodeniu stroja pristáť na rieke Hudson v New Yorku. Zachránil 150 pasažierov aj svoju posádku.

02.06.2009 12:50
Lietadlo, Airbus 330-200, Air France Foto:
Obrovský Airbus by len s ťažkosťami pristál na oceáne.
debata

Sullenberger tiež pilotoval airbus, ale iný typ stroja, aký sa včera stratil nad Atlantikom. Bol to Airbus A320. „Jedinou reálnou možnosťou, jedinou rovnou a hladkou plochou dostatočne veľkou na pristátie dopravného lietadla bola rieka,“ vysvetľoval pilot pre televíziou CBS svoje rozhodnutie niekoľko týždňov po zázraku na rieke Hudson. Po úspešnom pristátí na vode Sullenberger dva razy prekontroloval lietadlo, či v kabíne niekto nezostal. Stroj opustil ako posledný.

Z pilota sa stal hrdina Ameriky, zúčastnil sa na slávnostnej inaugurácii prezidenta Baracka Obamu. "Vedel som, že musím vyriešiť problém. Vedel som, že to môžem urobiť,“ povedal Sullenberger.

Lietadlo pristálo na vode v januári v New Yorku Piloti Airbusu 330–200, ktorý sa stratil nad Atlantickým oceánom, boli na tom ešte horšie ako ich kolega z New Yorku. Museli by pristáť na otvorenom mori, pravdepodobne v búrke. Brazílsky odborník na leteckú bezpečnosť Gustavo Ferreira vypočítal, že lietadlo by mohlo byť maximálne 300 kilometrov od súostrovia Fernando de Noronha smerom k senegalskému Dakaru. More v tejto oblasti je pomerne teplé, takže by v ňom mohli pasažieri prežiť. Ferreira však tvrdí, že je len nepravdepodobné, že sa pilotom podarilo pristáť.

Iskričkou nádeje zostáva, že airbusy majú vynikajúce manévrovacie schopnosti. V roku 2001 piloti stroja A330–243 dokázali plachtiť vo vzduchu takmer pol hodiny pred núdzovým pristátím.

Záchranári vyťahujú ľudí z potápajúceho sa...
Pasažierom prichádza na pomoc loď.
+4Akoby zázrakom sa pri pristávaní na vode...
debata chyba