Prijímanie väzňov je riziko, Obama si to bude pamätať, tvrdí analytik

V Guantáname boli tri typy väzňov, tvrdí český bezpečnostný analytik Andor Šándor, tí, ktorí niečo spáchali a priznali sa, tí, ktorí spáchali a nikdy sa nepriznali a tí, ktorí nič neurobili, ale dlhoročný pobyt a príkoria v Guantáname v nich vytvoril veľké nepriateľstvo k západnému svetu.

19.01.2010 19:52
debata

Čo si myslíte o rozhodnutí prijať väzňov z Guantánama?

Andor Šándor, bezpečnostný analytik, bývalý náčelník českej vojenskej spravodajskej služby:

Aké je v prijímaní väzňov z Guantánama bezpečnostné riziko?
Prijímanie väzňov z Guantánama je problematické. Podľa mojich posledných údajov je na Guantáname 198 väzňov, z ktorých je asi 90 Jemencov a z tých, ktorých do Jemenu prepustili, sa minimálne 12 vrátilo k teroristickým aktivitám. To je to, čo brzdí Obamov sľub, že do roka bude Guantánamo zavreté. Preto je dôležité, aby po prepustení prešli nejakým rehabilitačným programom.

Slovensko si ich vybralo samé, je ich prijatie aj tak rizikom?
Všeobecne to ,samozrejme , riziko je. Či tí traja, ktorých si Slovensko vezme, budú predstavovať rizko, je vecou dlhodobého sledovania, pretože na Guantáname boli tri typy väzňov – tí, ktorí niečo spáchali a priznali sa, tí, ktorí spáchali a nikdy sa nepriznali a tí, ktorí nič neurobili, ale dlhoročný pobyt a príkoria v Guantáname v nich vytvoril veľké nepriateľstvo k západnému svetu.

Myslíte, že majú občania dôvod na obavy?
Záleží na tom, aké podmienky vytvorí slovenská vláda. Ja by som im na mieste slovenských bezpečnostných orgánov určite venoval zvýšenú pozornosť, pretože nemožno vylúčiť, že sa na nich môže niekto do budúcna napojiť. Význam má aj to, odkiaľ sú. Môžu to byť moslimskí Ujguri, ktorých Američania nechcú vrátiť do Číny pre hrozbu perzekúcií. Ale vždy to treba brať ako zvýšené riziko, pretože tí ľudia boli niekoľko rokov vo väzení, boli vystavení extrémnym podmienkam a nevieme, čo sa im mohlo za 5, 6 či osem rokov väzenia zrodiť v hlave.

Prekvapilo vás oznámenie slovenskej vlády , že prijme väzňov z Guantánama.
Pravdu povediac ma to prekvapuje. Česko prijatie väzňov odmietlo. Na druhej strane,. sme v Schengenskom priestore.a je celkom jedno, či ich prijme Slovensko alebo Francúzsko, pretože ak budú cestovať autom, nemá ich kto zastaviť. Je to výsostné rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá na to má právo, ale vyplývajú jej z toho tiež dodatočné povinnosti, aby garantovala, že sa nemôžu stať bezpečnostným rizikom.

Nebude problém v tom, ako to prijme obyvateľstvo?
Je pravdou, že v tomto sme si podobní – nemáme radi cudzích ľudí, pozeráme sa na takéto veci s nedôverou. Ale myslím si, že by okolo toho nemuseli byť zbytočné vášne. pretože predsa len ide o troch ľudí, budú mať rodiny. Slovenská vláda má prostriedky, aby sledovala, či si jej dôveru zaslúžia. Určite tam budú nejaké poistky.

Myslíte, že Slovensko za to dostane nejakú protislužbu alebo pomoc od USA?
Nehovorím, že tam budú tajné dodatky zmlúv, ale dá sa očakávať, že Slovensko za to môže od Spojených štátov v akejkoľvek podobe niečo dostať, pretože pomáha vyriešiť problém s Guantánamom. Možností môže byť veľa.Možno nejaký slovenský problém bude v budúcnosti starostlivejšie vypočutý. Je to niečo, čo si Obama bude skutočne pamätať, pretože to bol jeden z jeho veľkých prevolebných sľubov – že do roka zavrie Guantánamo, a ono stále zavreté nie je.

Slovenská vláda sa navonok prikláňala skôr k Rusku. Nie je teraz prekvapením, že takto vyšla v ústrety USA?
Nevidím v tom nadbiehanie Spojeným štátom. Je vždy dobré mať s takou veľmocou, ako sú Spojené štáty, dobré vzťahy a vzájomne si pomáhať riešiť problémy. Na druhej strane nevidím nič zlé na tom, keď chce slovenská vláda dobré vzťahy s Ruskom , pretože má svoje záujmy , je pripravená a ochotná urobiť čokoľvek, aby ich presadila.

debata chyba