Tisícky Argentínačov vyšlo do ulíc proti zákonu o sobášoch homosexuálov

V Buenos Aires a v ďalších argentínskych mestách protestovali tisícky ľudí proti návrhu zákona, ktorý má legalizovať sobáše homosexuálov. V stredu má o návrhu hlasovať. Argentína, kde 90 percent obyvateľov sú katolíci, by sa stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá legalizovala sobáše homosexuálov.

14.07.2010 08:30
Argentína, protest Foto:
Tisícky ľudí protestovali v Buenos Aires proti sobášom homosexuálov. Ak by parlament tento zákon prijal, Argentína by sa stala prvou latinoamerickou krajinou s takouto právnou normou.
debata (5)

Najviac ľudí sa zišlo pred budovou Národného kongresu v Buenos Aires. Okrem odporcov zákona do ulíc vyšli aj jeho stúpenci.

Poslanecká snemovňa už návrh schválila minulý týždeň a prezidentka Cristina Fernandezová oznámila, že ak dostane zákon na podpis, vetovať ho nebude.

Mottom demonštrantov v Buenos Aires boli heslá Deti majú právo na matku i na otca, Nech žije rodina. Niektorí účastníci niesli balóniky v politicky neutrálnej oranžovej farbe, iní vlajky. Jedna z nich vyhlásila, že „ak sú na svete muži a ženy, potom je na to nejaký dôvod“. „Sobáš medzi homosexuálmi odporuje prírodnému i božskému zákonu,“ povedala Felicitas Mac Tonnellová, ktorá študuje na argentínskej katolíckej univerzite. Ďalším z demonštrantov bol 41-ročný Santiago Ottaviano. Podľa neho „ľudia nemajú potuchy o tom, čo je v stávke.“ „Chcem pre svoje deti zachrániť skutočnú predstavu o rodine,“ povedal.

K účasti na manifestáciách vyzývali katolícke školy a ľudia sa zvolávali aj na sociálnych internetových sieťach. Z tribúny pred davom zhromaždeným v Buenos Aires za nadšeného ohlasu prečítali odkaz buenosaireského arcibiskupa Jorgeho Bergoglia: „Spojenie muža a ženy je prirodzenou cestou vedúcou k plodeniu. Prijatie tohto zákona by znamenalo zásadný krok späť.“ Vláda postoj cirkevných kruhov k tejto otázke kritizovala a prirovnala ich argumenty k argumentom inkvizície.

Výsledok v Senáte je ťažké odhadnúť, pretože horná komora Národného kongresu je na rozdiel od tej dolnej v otázke homosexuálnych sobášov rozdelená.

5 debata chyba