V Tunise pokračuje rabovanie a podpaľačstvo, zasiahla armáda

Ústavná rada v Tunisku, najvyššia právna autorita v ústavných záležitostiach v krajine, dočasne poverila predsedu Snemovne reprezentantov Fuáda Mbazau výkonom prezidentskej moci. Zároveň nariadila, že nové prezidentské voľby musia byť usporiadané do 60 dní. V krajine pokračujú nepokoje, ktoré v piatok donútili k úteku prezidenta Zína Abidína bina Alíha.

15.01.2011 16:15
Tunisko, demonštrácie Foto: ,
Ani po úteku prezidenta nenastal v Tunisku pokoj.
debata (3)

Po nočnom zákaze vychádzania však krajina otvorila svoj vzdušný priestor a letiská by mali pre civilné lety fungovať normálne. Cestovné kancelárie začali odvážať turistov, ktorí tu kvôli nepokojom uviazli.

Desiatky ľudí zahynuli vo väzení v tuniskom Monastire, v ktorom vypukol požiar. Desiatky väzňov podľa očitých svedkov utiekli. „Väzenie je v plameňoch, nábytok, matrace, všetko,“ povedal miestny obyvateľ.

Tunisania v noci rabovali a podpaľovali obchody. V metropole je od rána podľa očitých svedkov pokoj, ktorý polícii pomáha udržať armáda.

Premiér Muhammad Gnannúší začal rokovať s opozíciou o novej vláde a predčasných voľbách. Už skôr sľúbil, že po 23 rokoch bin Alího autoritárskej vlády bude bojovať proti korupcii a posilní slobodu slova. Rokovania sa má zúčastniť aj právnik Ahmad Nadžíb Šábbí, ktorého západní diplomati označujú za jednu z najvýznamnejších postáv opozície.

Pozorovatelia si myslia, že ak premiér čoskoro neoznámi vznik dočasnej vlády za účasti opozície a termín prezidentských volieb, ľudia znovu vyjdú do ulíc. Liga arabských štátov (LAS) tuniských politikov vyzvala, aby sa snažili udržať poriadok a vyviesť krajinu z krízy.

Vyhlásenie LAS je prvým významnejším arabským vyjadrením k vývoju v Tunisku. Podľa analytikov odchod prezidenta bin Alího vyvolá „šokovú vlnu“ v arabskom svete, kde väčšinu krajín riadia monarchovia a autoritatívni lídri, často dlhé roky.

Zvlášť sledujú situáciu v Egypte, kde je prezident Husní Mubarak pri moci od roku 1981. Tunisania protestovali niekoľko týždňov proti vysokej nezamestnanosti, korupcii, vysokým cenám a autoritárskej vláde. Oficiálne si strety vyžiadali 23 mŕtvych, podľa očitých svedkov si nepokoje vyžiadali minimálne šesťdesiat obetí.

Násilie pokračovalo aj v noci, a to napriek zákazu vychádzania. Ľudia vyrabovali veľkopredajne Géant na predmestí a menšie obchodík na rôznych miestach metropoly. Časť veľkoobchodu podpálili. Úplne zhorená zostala budova hlavnej stanice. Dym bolo vidieť aj na iných miestach. V piatok boli terčom rabovania a ničenia aj veľkopredajne francúzskych firiem Carrefour a Casino, ktoré si ľudia spájajú s vládnou mocou.

Polícia v sobotu obsadila centrum metropoly s cieľom zabrániť ďalšiemu zhromažďovaniu obyvateľov. Na miesta rabovačiek a podpaľačstva prišli obnoviť poriadok stovky vojakov. Väčšina obchodov je teraz zatvorená a na uliciach bolo od rána len málo ľudí a áut.

Vystrašení obyvatelia v miestnom televíznom vysielaní povedali, že v niekoľkých štvrtiach ničili a rabovali skupiny maskovaných osôb. Špekuluje sa o ich identite. Niektorí si myslia, že ide o prívržencov prezidenta na úteku, podľa iných sú to väzni, ktorí utiekli, vraj to však mohli byť aj policajti.

Prezident, ktorý v piatok aj s rodinou opustil Tunisko, v noci na sobotu dorazil do saudskoarabskej Džiddy. Ústavná rada oficiálne potvrdila, že jeho odchod z čela štátu je definitívny.

Mladí Tunisania sú frustrovaní. Pre absolventov...
Záber zachytáva mŕtve demonštranta na ulici.
+21Napriek zákazu vychádzania mladí Tunisania...
3 debata chyba