Obama zaviedol sankcie voči líbyjskému režimu

Americký prezident Barack Obama zaviedol v piatok sankcie voči líbyjskému prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu a členom jeho režimu za brutálne zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom.

26.02.2011 08:52
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata (10)

Sankcie zahŕňajú zmrazenie účtov a akéhokoľvek majetku Kaddáfího rodiny na americkom území. Obama zdôraznil, že sankcie nie sú zamerané proti líbyjskému ľudu, ale špecificky len proti Kaddáfímu, jeho rodine a predstaviteľom jeho vlády.

„Kaddáfího vláda porušila medzinárodné normy a pokračuje v porušovaní ľudských práv a týraní jej obyvateľov,“ vyhlásil Obama s tým, že konanie Kaddáfího vlády právom vyvolalo pobúrenie celého medzinárodného spoločenstva. Situácia v Líbyi podľa Obamu predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku USA.

Spojené štáty v piatok uzavreli svoje veľvyslanectvo v Líbyi, ktoré už opustili všetci jeho pracovníci, pretože sa im v súčasnej situácii nedala zaistiť bezpečnosť. Spojené štáty tiež zastavia spoluprácu s Líbyou vo vojenskej oblasti a začnú sledovať finančné toky v krajine. Americké tajné služby už podľa hovorcu monitorujú opatrenia Kaddáfího vlády, aby zhromaždili všetky dôkazy o násilnostiach a zverstvách páchaných jeho ozbrojenými zložkami na ľuďoch.

Líbyjskí diplomati pri OSN sa rozhodli emigrovať z Líbye

Ďalší líbyjský diplomat pri OSN sa v piatok rozhodol emigrovať z Líbye na protest proti neprimeraným zásahom bezpečnostných síl proti demonštrantom, ktoré pripravili o život až tisíce ľudí. Vyslanec Líbye pri OSN Muhammad Šalghám tak nasledoval kroky svojho zástupcu Íbrahima Dabbášího, ktorý sa k emigrácii rozhodol už v pondelok. Šalghám predtým ostro vystúpil proti líbyjskému prezidentovi Mummarovi Kaddáfímu počas zasadania Bezpečnostnej rady OSN.

„Organizácia Spojených národov, prosím, zachráňte Líbyu. Zastavte krviprelievanie a zabíjanie nevinných. Chceme od vás rozhodnú, rýchlu a odvážnu rezolúciu,“ vyhlásil vyslanec. BR OSN rokuje v piatok o rezolúcii, ktorá okrem iného vyzýva na uvalenie sankcií vrátane zbrojného embarga, zmrazenia účtov a zákazu cestovania voči Kaddáfímu a vedeniu krajiny.

Líbyjskí diplomati pri OSN už predtým vyzvali Kaddáfího, aby odstúpil a obvinili ho zo spáchania genocídy na vlastnom ľude. Líbyjskí diplomati tiež apelovali na armádu, aby „sa zorganizovala, pochodovala na Tripolis a uťala hadovi hlavu“.

10 debata chyba