Tunisko bude mať kvôli vražde opozičného vodcu úradnícku vládu

Tuniský premiér Hamad Džibálí rozpustí súčasnú vládnu koalíciu a zostaví prechodnú vládu technokratov, ktorí krajinu povedú do volieb. Džibálí to oznámil v stredu večer v prejave k národu, otrasenému po politickej vražde jedného z najväčších vládnych kritikov Šukrího Bilajda.

07.02.2013 11:54
Tunisko opozícia Balajid líder vražda Foto: ,
Ľudia sa zhromažďujú okolo sanitky, v ktorej prevážajú telo zosnulého právnika Šukrího Balajida.
debata

Hneď po nej vyšli priaznivci opozície do ulíc niekoľkých miest a proti demonštrantom zasahovala polícia. Na štvrtok odporcovia vlády vyhlásili generálny štrajk.

V doterajšej koalícii mala najväčšie slovo islamistická Strana obnovy, ktorá zvíťazila vo voľbách v roku 2011. Nepodarilo sa jej ale krajinu zjednotiť ani prijať novú ústavu, podľa ktorej sa majú nové voľby konať. Opozícia po Bilajdově smrti vystúpila z parlamentného zhromaždenia, ktoré na ústave pracuje.

„Rozhodol som sa vymenovať vládu, ktorá bude mať celonárodné právomoci bez politickej príslušnosti. Bude mať obmedzený mandát a bude spravovať krajinu do volieb, ktoré sa budú konať čo najskôr,“ povedal Džibálí. Počíta s výmenou ministrov v piatok, kedy sa bude konať Bilajdov pohreb.

Aj po tomto oznámení ale opozícia trvá na štrajku, ku ktorému sa chcú pripojiť advokáti, sudcovia i profesori najväčšej univerzity v krajine.

Hoci sa Džibálího Strana obnovy od Bilajdovej vraždy dištancovala, pozostalí jej jeho smrť stále pripisujú. Manželka zavraždeného opozičného predstaviteľa povedala v nemocnici, kde jej muž podľahol niekoľkým strelným zraneniam, že Bilajd dostával dlhšiu dobu vyhrážky zabitím. Keď na to upozorňoval úrady, dostalo sa mu vraj len odpovede, že na seba ako predák opozície toto riziko vzal.

Smrť právnika Šukrího Bilajda, ktorý obviňoval vládu z toho, že dáva príliš voľnú ruku islamistickým milíciám, vyvolala v krajine protesty jeho stúpencov. Tí sa na niekoľkých miestach stretli s políciou, ktorá proti nim použila aj slzný plyn a obušky.

Tuniské sekulárnej strany dlhodobo varujú pred šírením radikálneho islamu. Tunisko je pravidelne dejiskom násilných stretov za účasti ultrakonzerva­tívnych salafistov, ktorí hlásajú návrat k fundamentalis­tickému islamu.

debata chyba