Taliani pred voľbami sledujú kone a kardinálov

O tri dni Talianov čakajú dôležité voľby, na internete ich však zaujímajú dostihy a Vatikán. Neznamená to, že by im domáca politika bola ľahostajná. Skôr naopak.

21.02.2013 10:03
Pier Luigi Bersani, taliansko, voľby Foto: ,
Džokej Pier le Smacchiateur alebo kardinál z Piacenzy? Favorit talianskych volieb Pier Luigi Bersani (na snímke) dostal rôzne krycie mená.
debata

Už takmer dva týždne nemôžu talianske agentúry zverejňovať výsledky predvolebných prieskumov verejnej mienky. Viaceré politické blogy si preto pomohli inak.

„Je to len hra,“ tvrdí Michele di Lollo, editor blogu Notapolitica.it. „Každý si to môže vykladať, ako chce. Viete, čo tým myslím,“ dodáva potmehúdsky. Zverejňovanie prieskumov počas posledných dvoch týždňov je trestné a hrozí zaň pokuta až 250-tisíc eur. Robenie prieskumov však trestné nie je a sondáž názorov si agentúry i politické strany robia pre vlastnú potrebu. Taliani, ktorých zaujíma, ako sa situácia pred nedeľňajšími a pondelkovými voľbami vyvíja, preto neprichádzajú na Notapoliticu po oficiálne prieskumy verejnej mienky.

Zaujíma ich nová rubrika pod názvom Tajné dostihy, kam si chodia po komentáre konských pretekov. „Všetky oči sa sústredia na Veľkú cenu, ktorá sa beží v nedeľu a v pondelok, no ani výsledky z dostihovej dráhy San Nicolas nie sú nezaujímavé,“ píše sa na stránke. „Stajňa Bien Comun je stále favoritom, jej kone bežia míľu za 34,9 sekundy, čo je zlepšenie v porovnaní s posledným dostihom. Najlepšie sa darí Fan Idolovi, ktorý dáva míľu za 31 sekúnd, po jeho boku sú sklamaním Gebrazac a mizerný Central Democratique. Stajňa Maison Liberté v oficiálnych pretekoch stiahla náskok na päť sekúnd, ale opäť stráca. Ešte horšie na tom je stajňa, na ktorej čele je kôň Ipson de la Boccon, sedlaný džokejom Mariom de la Montaigne. Čoraz lepšie sa však darí päťhviezdičkovému šampiónovi, ktorý posilňuje,“ píše sa v čerstvom spravodajstve.

Znalci dostihov síce v texte nájdu aj mená skutočných koní, im však správa nie je určená. Dostihová dráha San Nicola sa až nápadne podobá na Instituto Piepoli, založený Nicolom Piepolim. Názov ďalšej agentúry na prieskum verejnej mienky SWG zase skrýva názov závodiska San Walter Giuliano.

Komu by neboli jasné názvy jazdcov a koní, má ich na stránke pekne farebne odlíšené. Bien Comun je slovná hračka s názvom ľavicovej koalície vo francúzštine, Maison Liberté zase po francúzsky vzdialene pripomína pravicový Ľud slobody. Talianom nerobí problém ani identifikovať v džokejoch Pierovi le Smacchiateurovi, Burlesquovi a Mariovi de la Montaigne volebných lídrov Piera Luigiho Bersaniho, Silvia Berlusconiho a Maria Montiho.

Komu kone nesedia, môže sa na blogu YouTrend.it zahĺbiť do analýz situácie vo Vatikáne pred voľbou nového pápeža. Najväčší súboj podľa nich zvádza skupina kardinála z Piacenzy s „nespochybniteľným lídrom konzervatívneho krídla cirkvi“ kardinálom z Monzy a Brianzy. Takých hodnostárov by človek vo Vatikáne hľadal márne, no zhodou okolností sú ich pôsobiská bydliskami Bersaniho a Berlusconiho.

Situáciu vo „Vatikáne“ komplikuje aj „arcibiskup so záľubou v šperkoch“, nápadne sa podobajúci na Bersaniho ľavicového spojenca Nichiho Vendolu, ktorý nosí diamantovú náušnicu. Čoraz viac sa prepadá „sporovlivý milánsky kardinál“ (Monti), ktorý nestíha za „päťhviezdičkovým camerlengom“ (Beppe Grillo). Do súboja chce zasiahnuť i „Veľký inkvizítor zo Svätého úradu v Palerme“, hoci nemá šancu – ako jeho skutočný vzor, známy sicílsky prokurátor a bojovník proti mafii Antonio Ingroia.

Editor blogu Lorenzo Pregliasco tiež neriskuje pokutu a popiera akúkoľvek podobnosť so skutočnosťou. „Ak by niekto zverejnil výsledky prieskumov ako výsledky prieskumov, nevyhol by sa vyšetrovaniu a možno ani pokute,“ upozorňuje. Čísla na jeho stránke vraj nie sú skutočné. „Ale tí, čo im rozumejú, im rozumejú,“ dodáva tajomne s tým, že irónia nie je porušením volebného zákona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba