Venezuelčania po vodcovi zdedili rozdelenú krajinu

Hugo Chávez upriamil pozornosť na dovtedy zanedbávané sociálne otázky a to mu doma vynieslo veľkú podporu. Pre Pravdu to povedala Damarys Canacheová, venezuelská rodáčka a popredná americká odborníčka na venezuelskú politiku. Canacheová prednáša politológiu na Illinoiskej univerzite.

07.03.2013 12:00
Chavez, Caracas Foto: ,
Venezuelčania v Caracase sa v stredu lúčili so zosnulým Hugom Chávezom.
debata (12)

Čo bude teraz nasledovať?
Po smrti prezidenta Cháveza by sa mal prechod moci riadiť ústavou. Mechanizmy, ako sa vyrovnať s neprítomnosťou prezidenta, určuje venezuelský najvyšší zákon. Vládu teraz preberie predseda Národného zhromaždenia a vypíše nové voľby v priebehu 30 dní.

To je technický popis, čo však reálne možno očakávať?
Situácia vo Venezuele je veľmi zložitá a samozrejme panuje veľká neistota. Myslím si však, že voľby budú, tak ako je napísané v ústave. Najpravdepodob­nejším kandidátom vládnucej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely je súčasný viceprezident Nicolás Maduro. Chávez Madura podporil už pred svojím decembrovým odchodom na operáciu na Kubu. To však neznamená, že Madurovo nástupníctvo sa nestretne s odporom aj vo vlastnej strane. Najväčšie trenice sú medzi civilným a vojenským krídlom socialistov. Očakávam však, že Maduro bude ich spoločným kandidátom. Imidž Chávezovho nástupcu si buduje už niekoľko mesiacov.

Ako sa s Chávezovou smrťou a novými voľbami vyrovná opozícia?
Aj v opozícii môže dôjsť k rozporom a mocenskému boju. Okrúhly stôl demokratickej jednoty, ako sa nazýva spoločná platforma Chávezových odporcov, ktorá vznikla v posledných rokoch, sa po neúspechoch v ostatných voľbách zmieta vo vnútornej kritike. Napriek tomu existujú vážne pokusy obnoviť spoločné úsilie. Myslím si, že na konci si za svojho prezidentského kandidáta znova vyberú Henriqua Caprilesa. Napriek tomu, že kandidoval v posledných voľbách a prehral, predviedol veľmi dobrú kampaň a väčšina Venezuelčanov ho už pozná. Získal značnú časť hlasov a žiadny z ostatných opozičných lídrov sa mu v obľube nevyrovná.

Smrť venezuelského prezidenta však nezasiahne len Venezuelu. Chávez bol známym podporovateľom a sponzorom ľavicových režimov v Latinskej Amerike.
Venezuelský vplyv v regióne mal dve roviny – ekonomickú a politicko-ideologickú. Chávez využíval peniaze z ťažby ropy na financovanie a podporu programov viacerých spojeneckých vlád v regióne. Aktívne podporoval ľavicové politické strany a sociálne hnutia. Koniec jeho vodcovstva sa preto na ostatných krajinách prejaví. Okrem toho, venezuelské financie sú v neporiadku. Minulý mesiac musela vláda devalvovať menu, zahraničný dlh vyletel do výšok a veľmi vysoká je aj inflácia. Nemyslím si, že by akýkoľvek Chávezov nástupca dokázal financovať zahraničných spojencov na rovnakej úrovni a zároveň neplatil vysokú politickú cenu doma. Tomu sa Chávez dokázal vyhnúť.

Ktoré krajiny to ovplyvní najviac?
Ak Venezuela nebude môcť pokračovať v nastolenej línii, najviac to pocítia Nikaragua a jej prezident Daniel Ortega, Bolívia na čele s Evom Moralesom a samozrejme to veľmi vážne zasiahne kubánsky režim.

Chávez a jeho autoritárska vláda boli často terčom kritiky Západu, no doma mal veľmi silnú pozíciu. Čím si ju ako prezident zabezpečil?
Najväčším príspevkom Cháveza venezuelskej politike bolo, že upriamil pozornosť na sociálne otázky, ako sú chudoba a nerovnosť a spravil z nich hlavné témy politickej diskusie. Odteraz sa už žiadny politik alebo politická strana nebudú môcť týmto vážnym problémom vyhýbať. Nanešťastie, počas Chávezovej éry boli tieto témy skôr súčasťou politickej rétoriky ako skutočných riešení.

Čo bolo Chávezovo najväčšie zlyhanie?
Počas jeho vlády došlo k veľkému rozdeleniu venezuelskej spoločnosti. Bude to trvať dlhý čas a vyžiada si to veľmi šikovného lídra, kým sa podarí krajinu znova zjednotiť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba