Holandsku už vládne kráľ Willem-Alexander

Holandsko má od utorka nového kráľa Willema-Alexandera. Žezlo prebral od svojej matky, populárnej kráľovnej Beatrix, ktorá sa dopoludnia po 33 rokoch vzdala trónu. Popoludní následne nový panovník zložil sľub, ktorý rovnako ako abdikačný akt v kráľovskom paláci v Amsterdame sledovali v uliciach desaťtisíce oslavujúcich ľudí v typických oranžových farbách.

30.04.2013 14:55 , aktualizované: 23:17
Willem-Alexander Foto: ,
Nový holandský kráľ Willem-Alexander s kráľovnou Maximou.
debata (30)

Po abdikačnom akte pozdravila bývalá panovníčka a jej nástupca asi 25-tisíc nadšených Holanďanov, ktorí v typických oranžových farbách zaplnili námestie pred kráľovským palácom v Amsterdame.

„Som šťastná a som vďačná, že vám môžem predstaviť nového kráľa Willema-Alexandera,“ oznámila Beatrix jasajúcemu oranžovému davu. Willem-Alexander v prítomnosti svojej manželky, nové kráľovnej Maximy, odchádzajúcej panovníčke poďakoval za podporu a za „33 niekedy pohnutých rokov“. Beatrix, ktorá má od utorka znovu titul princeznej, pritom oslovil: „Milá mamička.“

Sedemdesiatpäťročná Beatrix, ktorá sa pre svoj krok rozhodla koncom januára, krátko po 10.00 podpísala v kráľovskom paláci v Amsterdame abdikačnú listinu. Týmto podpisom sa novým panovníkom stal štyridsaťšesťročný Willem-Alexander.

Celé mesto sa v pondelok zahalilo do oranžových národných farieb a prúdili do neho desaťtisíce Holanďanov, ale aj ľudí zo zahraničia. Na utorňajšej slávnosti sa zúčastnili viacerí štátnici a monarchovia vrátane britského princa Charlesa, španielskeho princa Felipeho, japonského princa Naruhita a ďalších. Na bezpečnosť prítomných divákov a hostí bude dohliadalo asi 10-tisíc policajtov.

Holandský panovník nie je podľa tradície korunovaný, Willem-Alexander cez ramená niesol iba korunovačný plášť, v ktorom boli uvedení do úradu všetci jeho kráľovskí predchodcovia. Korunovačné klenoty ležali na stole, pri ktorom nový monarcha zložil svoj ​​sľub.

Po popoludňajšej slávnostnej recepcii absolvoval nový kráľovský pár večernú prechádzku mestom na lodi v sprievode takmer 250 ďalších plavidiel. Krátko pred plavbou po rieke si s tisíckami obyvateľov zaspievali pieseň Koningslied, ktorá vznikla na počesť nového kráľa.

Nakoniec novú kráľovskú dvojicu čakal slávnostný ples na priestranstve pred známym Rijksmuseom, kde sa podľa agentúry AFP zišlo asi 70 000 ľudí. V uliciach holandskej metropoly počas dňa slávil nástup nového panovníka podľa odhadov asi milión ľudí.

Holandská kráľovná sa v pondelok večer rozlúčila so svojimi krajanmi. V predvečer zmeny na tróne odvysiela holandská televízia dopredu nahratý príhovor 75-ročnej Beatrix obyvateľom krajiny. Na rozlúčkovej večeri v amsterdamskom Ríšskom múzeu (Rijksmuseum), kde visí aj slávny Rembrandtov obraz Nočná stráž, prijala Beatrix členov kráľovskej rodiny a zahraničných predstaviteľov.

V utorok kráľovná abdikovala po 33 rokoch na tróne, hoci je v Holandsku veľmi populárna. Holanďania oceňujú jej umelecké sklony a občas aj výstredné klobúky. Beatrix je doktorka práv. Jej nemecký manžel Claus von Amsberg, ktorý zomrel v roku 2002, bol podozrivý z kontaktov s nacistickým Nemeckom. Ich svadbu preto sprevádzali aj demonštrácie.

Nový kráľovský pár Willem-Alexander s manželkou...
Nový holandský kráľovský pár, Willem-Alexander...
+12Pritomnú ženu akt abdikácie dojal k slzám.

Novým kráľom je Willem-Alexander

Nový holandský kráľ Willem-Alexander prešiel pozoruhodnou transformáciou od svojho imidžu Casanovu, nevhodného pre nástup na trón, až k serióznemu otcovi rodiny milovaného národom. Žezlo prevezme po svojej matke kráľovnej Beatrix.

Podľa vlastných slov chce pokračovať v jej tradíciách, no zároveň má v úmysle monarchiu modernizovať. Ako povedal v televíznom rozhovore dva týždne pred ceremóniou, „monarchia sa zmení so spoločnosťou. Musí sa prispôsobiť 21. storočiu.“ V čase nástupu na trón bude mať Willem-Alexander 46 rokov.

Za veľkú časť svojej popularity vďačí nový kráľ svadbe s Argentínčankou Máximou Zorreguietovou v roku 2002. Tieň na ich vzťah vrhla len minulosť nevestinho otca, ktorý bol členom argentínskej junty v 70. rokoch. Z tohto dôvodu sa nezúčastnil na ich svadbe a zo solidarity neprišla ani Máximina matka.

Na utorkovú ceremóniu v Amsterdame obaja z rovnakého dôvodu opäť neprišli. Samotná Máxima sa do sŕdc Holanďanov prebojovala svojou snahou naučiť sa plynulo ich jazyk ako aj svojou prístupnosťou pre bežných občanov. Nový kráľ tvrdo pracoval na zlepšení svojho imidžu poznačeného študentskými časmi, keď bol známy častým pitím piva. Willem-Alexander je pilot, má viaceré vojenské hodnosti a je členom Medzinárodného olympijského výboru. Kráľovský pár má spolu tri dcéry.

Kráľovná Beatrix, ktorá tohto roku oslávila 75. narodeniny, uviedla, že dôvodom jej odstúpenia „sú jej narodeniny a 200 rokov monarchie“. Deň abdikácie kráľovnej, 30. apríl, je tradične holandský štátny sviatok – Deň kráľovnej, ktorý sa v budúcnosti presunie na 27. apríl, na deň narodenín Willema-Alexandra.

30 debata chyba