Protesty Turecku prerástli cez hlavu

Turecká vláda skúša prístup zlého a dobrého policajta. Deň po tom, čo premiér Tayyip Erdogan varoval demonštrantov, že proti nim môže poslať vlastných ľudí, nasadil jeho zástupca zmierlivejší tón.

05.06.2013 11:20
turecko, Erdogan, premiér, protesty Foto: ,
Na snímke strieka policajt slzotvorný plyn do tváre žene protestujúcej proti výrubu stromov v istanbulskom parku na námestí Taksim.
debata (3)

Vicepremiér Bülent Arinç priznal pochybenia vlády a dokonca sa protestujúcim ospravedlnil. Nepokoje sa však už vymkli spod kontroly a je otázne, či rozhnevaní ľudia budú ochotní jeho slovám načúvať.

„Prehnané násilie, použité proti tým, ktorí sa správali s rešpektom voči okoliu, bolo nesprávne. Bolo nespravodlivé. Ospravedlňujem sa týmto občanom,“ ponúkol demonštrantom zmierenie turecký vicepremiér. „Nemyslím si však, že dlhujem ospravedlnenie tým, ktorí v uliciach ničia verejný majetok a ktorí bránia slobode iných,“ povedal Arinç.

Svoje slová adresoval najmä tým, ktorí pred pol druha týždňom protestovali proti zrušeniu populárneho parku a jeho nahradeniu nákupným centrom. Polícia proti nim vtedy použila vodné delá, obušky a slzotvorný plyn.

Nepokoje v Turecku však už odvtedy prestali byť bojom proti chamtivosti developerov a nerešpektovaniu verejnej mienky. Obrátili sa proti Erdoganovej vláde, ktorú veľká časť demonštrantov viní aj z toho, že chce Turkom vziať doterajší sekulárny životný štýl a že sa správa čoraz arogantnejšie.

Turecký premiér prilial olej do ohňa svojimi vyhláseniami, že ho názory demonštrantov nezaujímajú a že vždy dokáže do ulíc dostať viac ľudí, ktorí sa postavia na jeho stranu. Premiér, ktorého strana trikrát po sebe vyhrala voľby a naposledy dokonca s takmer polovicou všetkých hlasov, už nepokoje nesleduje priamo, keďže je na ceste po krajinách severnej Afriky. Podľa Erdogana sa situácia upokojuje a kým sa vráti, bude vraj zase všetko v poriadku.

Protesty, ktoré sa začali v Istanbule, sa však rýchlo šíria aj do zvyšku Turecka. Výbušnú situáciu v uliciach ešte vyostrila smrť ďalšieho demonštranta. Dvadsaťdvaročného opozičného aktivistu v meste Antakya zabil úder do hlavy. Zasiahol ho granát so slzotvorným plynom. Mladík je už druhou obeťou nepokojov po tom, čo v nedeľu taxík vrazil do davu protestujúcich a zabil jedného človeka.

K protestom sa pridali už aj najväčšie turecké odbory. Ľavicová organizácia KESK, ktorá združuje 240-tisíc zamestnancov vo verejnom sektore, plánuje vstúpiť do dvojdňového štrajku. Odborári tak chcú vyjadriť svoj nesúhlas s násilníckymi metódami štátnej moci, namierenými proti pôvodne pokojným protestom.

„Utopili krajinu v slzotvornom plyne,“ uviedlo odborové združenie vo svojom vyhlásení. „Premiér dokonca bezohľadne označil milióny tých, čo si uplatňujú svoje demokratické práva, za hŕstku bezvýznamných rabovačov,“ dôvodia odborári.

Do vlády sa pustila aj opozícia, ktorá tuší šancu narušiť obrovskú popularitu Strany spravodlivosti a rozvoja. „Vládnuca strana tu zakladá plynové komory, ako robili nacisti a strká nos do súkromných vecí ľudí,“ reagoval na nadmerné používanie slzotvorného plynu líder opozičnej Republikánskej strany Devlet Bahçeli. „Jediným spôsobom, ako poraziť Erdoganovu stranu, sú však voľby a tí, ktorých podráždilo premiérovo správanie, by nemali opúšťať zákonnú cestu,“ varoval Bahçeli.

Svoj nesúhlas s tvrdým postupom polície proti demonštrantom rafinovane vyjadrila aj radnica mesta Antalya, na ktorej má opozícia väčšinu. Magistrát neumožnil policajtom využiť hasičské zásoby vody na napĺňanie nádrží pre vodné delá na rozháňanie davov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba