V Česku sa začína ostro sledovaný proces, Rath môže za úplatky dostať 12 rokov

V Prahe sa začína ostro sledovaný proces so skupinou okolo poslanca Davida Ratha. Obžaloba viní jedenásť ľudí z ovplyvňovania verejných zákaziek, pričom Rath mal na úplatkoch získať zhruba 16 miliónov korún.

07.08.2013 09:28
David Rath Foto:
David Rath v českom parlamente počas príhovoru k poslancom.
debata

Rozsudok by mohol padnúť už začiatkom októbra, píše český spravodajský portál iDnes.cz.

Rathov prípad má na starosti päťčlenný senát na čele so sudcom Robertom Pacovský. Predvolaných je celkom 78 svedkov, je však možné, že obhajcovia obvinených budú chcieť predvolať ďalších. Obžaloba sa z veľkej časti opiera o výsledky odpočúvaní, ktoré údajne zachytili aj šušťanie peňazí, keď si mal David Rath s ďalšími z obvinených, Kateřinou Pancovou, riaditeľkou kladenskej nemocnice a s jej partnerom Petrom Kottom, prepočítavať dostanú sumu.

Za korupciu hrozí Rathovi až dvanásťročný trest, rovnaká výška trestu hrozí aj spomínanej Pancovej a Kottovi. Naopak len s podmienkou by mohla vyjsť ďalšia z obžalovaných, podnikateľka Ivana Salačová. Tá totiž vyšetrovateľom popísala, ako celá skupina fungovala. Za to jej štátny zástupca Petr Jirát priznal status spolupracujúcej obvinenej.

Všetko sa to začalo škatuľou od vína

Prípad odštartoval v máji minulého roka. Policajné komando v Rudnej pri Prahe zatklo vtedajšieho stredočeského hejtmana Davida Ratha, riaditeľku nemocnice v Kladne Kateřinu Pancovú a jej partnera Petra Kotta.

Rath si niesol škatuľu od vína, v ktorej vyšetrovatelia objavili sedem miliónov českých korún. Podľa obžaloby išlo o úplatok za zmanipulovanie zákazky na rekonštrukciu zámku v Buštehrade. To však Rath odmieta s tým, že o peniazoch nič nevedel.

Po zatknutí poslali Ratha do väzby, odkiaľ sa niekoľkokrát pokúšal dostať. Súd síce stanovil najskôr 14 miliónovú a neskôr dvojmiliónovú kauciu, odvolací súd však žiadosť zakaždým zamietol s tým, že hrozí, že by Rath ďalej páchal trestnú činnosť alebo že by utiekol.

Okrem rekonštrukcie buštehradského zámku je Rath obvinený ešte z manipulácie zákaziek na dodávku zariadenia do niekoľkých stredočeských nemocníc. On sám však tvrdí, že išlo o verejné a absolútne transparentné zákazky. Podľa polície však za ne dostal jedenásť miliónov korún. Ďalších šesť miliónov si už potom nestihol prevziať.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #David Rath #úplatky