Bývalý náčelník bosnianskosrbskej polície si odsedí 14 rokov

Bosniansky špeciálny súd pre vojnové zločiny v stredu poslal na 14 rokov do väzenia bývalého náčelníka bosnianskosrbskej polície na jednom z predmestí Sarajeva, kde sa počas obliehania metropoly v 90. rokoch podieľal na zabíjaní civilistov.

28.08.2013 16:20
debata

Podľa rozsudku nesie Goran Sarič zodpovednosť za zločiny proti ľudskosti v podobe „vyháňania, protizákonného zadržiavania a popráv“ miestnych Bosniakov, ktoré sa odohrali v júni a júli 1992. Obvinenia voči Srbovi sa týkali prípadu zatknutia približne stovky Bosniakov na sarajevskom predmestí Nahorevo v čase, keď stál na čele tamojšej polície. Podľa obžaloby osem z nich popravili, 29 umiestnili do zajateckého tábora, zatiaľ čo 60 vyslali počas bojov na frontovú líniu. Sarič bol počas vojny ako aj po jej skončení tiež veliteľom jedného zo špeciálnych útvarov bosnianskosrbskej polície. Zadržali ho v novembri 2011.

Odhaduje sa, že počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992–1995 zahynulo 100-tisíc ľudí a ďalšie dva milióny museli opustiť svoje domovy. Bývalá juhoslovanská republika má v súčasnosti okolo 3,8 milióna obyvateľov. Súd pre vojnové zločiny v Sarajeve zriadili v roku 2005, aby odľahčil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vojna #bosna #Sarajevo #zločiny #juhoslávia