Spojené štáty straší Molly, nová droga zabíja i fascinuje

USA hovoria o Molly. S výnimkou hŕstky mladých, moderných a mondénnych doteraz nikto nevedel, o čo ide, kým na ňu ostatný víkend nezomreli dvaja ľudia na newyorskom hudobnom festivale.

05.09.2013 18:00
tabletka Foto:
Ilustračné foto
debata (52)

Sladko znejúce meno patrí droge na štýl extázy, ktorá bola zrejme príčinou smrti dvadsaťročnej Olivie Rotondovej a o tri roky staršieho Jefferyho Russea počas hudobného festivalu Electric Zoo.

Štyria ďalší účastníci skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti a trojdňový festival, ktorý pritiahol desiatky tisíc divákov, zrušili pred jeho posledným dňom v nedeľu pre „vážne zdravotné riziká“, uviedol úrad starostu.

Hovorkyňa newyorského policajného zboru potvrdila, že úmrtie zrejme bolo spojené s „narkotikom bežne známym ako Molly“. Veľa užívateľov si myslí, že táto droga je „čistou“ formou MDMA čiže extázy, halucinogénnej látky, ktorá je často pančovaná nebezpečnými substanciami.

„Nie je na tom ale vôbec nič čistého,“ povedala Erin Mulveyová, hovorkyňa newyorského odboru Úradu pre potláčanie narkotík (DEA). Táto droga je podľa nej úplne syntetická, založená na stimulátore methylon, ktorý sa do krajiny dostáva z miest ako je Kanada, Čína alebo India a spracúva sa do kapsúl alebo na prášok, aby sa dal prehĺtať či šnupať.

Uchvátené celebrity jej razia cestu

Z Molly sa počas ostatného roka postupne stáva najobľúbenejšie droga „tanečnej generácie“. Do pop kultúry prenikla prostredníctvom niektorých celebrít, ktoré sa o nej zmienili.

Madonna vyvolala rozruch, keď v minulom roku prišla na pódium hudobného festivalu v Miami so slovami: „Koľkí z vás sa tu už stretli s Molly?“ Neskôr tvrdila, že hovorila o piesni svojho priateľa – v nej sa spieva o dievčati menom Molly, vďaka ktorému sa jej „chce tancovať“.

O Molly spieva hip – hopová hviezda Kanye West, rovnako ako Miley Cyrus, ktorej text „Dancing with Molly“ (Tancovať s Molly) v jej piesni We Cant Stop vypípali počas hudobných cien MTV. „Je to niečo ako posvätenie,“ hovorí Robert Thompson, odborník na pop kultúru Syrakúzskej univerzity. „Keď o tom vie Madonna a Miley, potom by som to mal tiež poznať,“ dodal, ako drogu vnímajú ich fanúšikovia. Nevinne znejúce pomenovanie prirovnal k prezývkam, ktoré používali predchádzajúce generácie: Mary-Jane pre marihuanu či Lucy in the Sky with Diamonds (Lucia na nebi s diamantmi) pre psychadelickú drogu LSD. Toto označenie sa stalo istým druhom žartu pre zasvätených.

Rodičia nemajú ani šajnu

Jedna z fotografií kolujúcich po festivale Electric Zoo ukazuje päť kamarátok v neónových žltých topoch, na ktorých mali každá jedno z písmen, ktoré dokopy dali Molly. Je to tiež maskovaný spôsob, ako mladí môžu hovoriť o užívaní drog na sociálnych sieťach.

„Decká píšu na Twitteri: ‚Dnes večer sa stretnem s Molly‘ a ich rodičia nemajú tušenie, kto tá Molly je,“ povedala Mulveyová z DEA. Neškodné meno je podľa nej ďalším spôsobom, ako sa distribútori snažia svoj ​​produkt urobiť príťažlivým pre teenagerov a vysokoškolákov. „Videla som Molly v ružovej kryštalickej podobe, vyzerala ako cukrovinka,“ dodala Mulveyová a varovala, že napriek jej reputácii čoby „menej škodlivej drogy“ nie je na nej vôbec nič bezpečného.

„Je to stimulátor, ktorý má veľmi škodlivé účinky, zvyšuje telesnú teplotu, človek skoro horí zvnútra. Zvyšuje sa krvný tlak, užívateľ môže upadnúť do kómy. Ľudia si myslia, že im to dodá eufóriu a skončia na pohotovosti. Po celých Spojených štátoch sme zaznamenali prípady predávkovania sa.“

52 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #USA #drogy #drogová závislosť #droga #Molly