Egyptský súd zakázal aktivity Moslimského bratstva

Egyptský súd zakázal v pondelok všetky aktivity islamistického Moslimského bratstva.

23.09.2013 14:24 , aktualizované: 14:50
Egypt, nepokoje Foto: ,
Islamské Moslimské bratstvo vyzývalo pravidelne priaznivcov na protesty po celej krajine.
debata (10)

Zároveň nariadil konfiškáciu celého majetku tohto hnutia, z ktorého vzišiel zvrhnutý prezident Muhammad Mursí. Oznámili to agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na správu egyptskej štátnej televízie.

Súdnym zákazom tak vyvrcholilo viac ako dvojmesačné tvrdé ťaženie dočasnej egyptskej vlády, podporovanej armádou, proti Moslimskému bratstvu a jeho stúpencom. Kampaň odštartovala po tom, čo armáda 3. júla odstavila od moci Mursího, vlani legálne zvoleného prezidenta. Po zásahu, ktorý jeho priaznivci a členovia bratstva označujú za prevrat, siahla armáda po neustávajúcich masových protestoch proti prezidentovi.

Zvrhnutie Mursího rozdelilo Egypt, silne polarizovalo tamojšiu spoločnosť a viedlo k niekoľkotýždenným protestom členov a stúpencov bratstva. Tých dočasná vláda v polovici augusta rozohnala s použitím sily, pri zásahu v Káhire prišlo o život takmer tisíc ľudí.

Justícia od Mursího zosadenia tvrdo postupovala proti radovým a vysokým predstaviteľom hnutia. Uväznili takmer celé jeho vedenie. Moslimské bratstvo nebolo podriadené zákonmi väčšinu z 85 rokov svojej existencie. Po zvrhnutí autokratického prezidenta Husního Mubaraka vo februári 2011 však dostalo možnosť pôsobiť otvorene, vytvorilo politickú stranu a zvíťazilo v parlamentných a prezidentských voľbách. V marci sa bratstvo zaregistrovalo ako mimovládna organizácia.

Pondelkové súdne rozhodnutie podľa agentúry Reuters pravdepodobne zaženie ešte viac členov bratstva do ilegality a zároveň môže povzbudiť mladých islamistov, aby sa chopili zbraní proti štátu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo