Benedikt XVI. poprel, že kryl zneužívanie detí duchovnými

Emeritný pápež Benedikt XVI. poprel, že by sa snažil kryť sexuálne zneužívanie detí duchovnými rímskokatolíckej cirkvi.

24.09.2013 15:52
pápež Benedikt XVI., rozlúčka s kardinálmi Foto: ,
Emeritný pápež Benedikt XVI.
debata

Taliansky denník La Repubblica v utorok zverejnil vôbec prvý priamy komentár, ktorý bývalý pontifik verejne predniesol od tohtoročného februára, kedy odstúpil z čela cirkvi.

Vyjadrenie pápeža Ratzingera obsahuje jedenásťstranový list, adresovaný talianskemu spisovateľovi Piergiorgimu Odifreddimu. Ten o probléme so zneužívaním detí napísal knihu ešte skôr, než Benedikt tento rok 28. februára odstúpil.

„Pokiaľ ide o spomínané zneužívania detí kňazmi, môžem to, ako viete, prijať len s hlbokým zdesením. Nikdy som sa ale nesnažil tieto veci zakrývať,“ napísal. Agentúra Reuters poznamenala, že je to zrejme prvýkrát, čo Benedikt odpovedal na obvinenia zo sexuálneho zneužívania sám za seba v prvej osobe. Predtým to bol vždy Vatikán. Ten tvrdil, že pápež urobil veľa, aby so zneužívaním detí duchovnými skoncoval a nikdy sa ich nesnažil zakrývať.

Skupiny obetí Ratzingera obviňujú, že v čase, keď bol ešte prefektom Kongregácie pre náuku viery a potom aj pápežom, robil málo pre to, aby zneužívanie detí duchovnými zastavil. Podľa nich je potrebné ešte mnohé odhaliť o tom, ako sa cirkev v minulosti správala. Chcú, aby k zodpovednosti boli vyzvaní aj iní biskupi, ktorí o zneužívaní vedeli.

Aféra sa začala v roku 2002 v Bostone, keď sa v médiách začali objavovať správy, že prípady zneužívania detí sú systematicky utajované a vinní duchovní sú presúvaní z jednej farnosti na druhú, napriek tomu, aby ich cirkev zbavila kňazstva a odovzdala civilným úradom. Na svetlo sa postupne dostalo veľké množstvo takýchto prípadov a to nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách, vrátane európskych a juhoamerických.

Podobné prípady hlásia aj z Austrálie. Odvtedy cirkvi v mnohých krajinách prijali nové smernice, ktoré upravujú prístup pri zneužívaní detí, predchádzania novým prípadom a spôsob, akým sa má o takýchto prípadoch informovať polícia.

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #pedofília #Benedikt XVI.