Tvrdé strety v Egypte si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych

Najmenej 50 ľudí zahynulo a 268 ďalších utrpelo zranenia pri nedeľňajších krvavých stretoch medzi stúpencami Moslimského bratstva, odporcami zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího a bezpečnostnými silami v Egypte. Polícia zatkla 423 protestujúcich a obvinila ich z vandalizmu a niektorých aj z ostrej streľby.

06.10.2013 20:25 , aktualizované: 07.10.2013 07:20
debata (3)

Do potýčok sa zapojili aj bezpečnostné sily. Ďalších viac ako 80 ľudí utrpelo zranenia, oznámilo egyptské ministerstvo zdravotníctva. Egypt si počas dňa pripomínal výročie začatia vojny proti Izraelu v roku 1973.

V Egypte sa po zvyčajných piatkových protestoch... Foto: SITA/AP, Khalil Hamra
Egypt, protesty V Egypte sa po zvyčajných piatkových protestoch tvrdo demonštrovalo aj v nedeľu.

Opozícia s oslavami výročia spojila nové protivládne demonštrácie. S Mursíhoho stúpencami sa pustili do potýčok jeho odporcovia, ale aj bezpečnostné sily. Podľa prvých televíznych záberov boli ulice v centre Káhiry zahalené hustým dymom. Ministerstvo zdravotníctva upresnilo, že doterajšia bilancia obetí je z celého Egypta.

Pre obavy z nepokojov egyptský režim rozmiestnil vo veľkých mestách a v okolí strategicky významných objektov silné policajné a armádne oddiely. V meste Dilga asi 300 kilometrov južne od Káhiry stúpenci zvrhnutého islamistického prezidenta Muhammada Mursího zaútočili na policajnú stanicu a zasypali ju kameňmi. Policajti sa snažili rozohnať útočiaci dav paľbou, jedného muža zastrelili a dvaja sa zranili.

Davy ľudí podľa agentúry AFP vyšli demonštrovať aj na podporu armády a proti islamistom. V Káhire sa stúpenci armády sústredili v okolí námestia Tahrír, prísne stráženého políciou. Nad hlavami niesli transparenty s portrétmi Abdala Fataha Sisího, náčelníka egyptského generálneho štábu a ministra obrany, ktorý je považovaný za silného muža terajšieho vojenského režimu.

Egyptské úrady Moslimské bratstvo pred organizovaním ďalších násilných protestov dôrazne varovali. V uliciach Káhiry sú rozmiestnené tanky, viacero centrálnych ulíc armáda uzavrela. Bratstvo napriek varovaniu burcuje stúpencov opozície na masové protesty, do ktorých sa vraj má zapojiť až milión ľudí.

Oslavy 40. výročia útoku egyptských ozbrojených síl na postavenie izraelskej armády na Sinajskom polostrove, ktoré v roku 1973 začali takzvanú Jomkipurskú vojnu, začalo defilé egyptských stíhacích lietadiel.

Jomkipurská vojna, v ktorej Izrael okrem egyptského útoku čelil aj sýrskej ofenzíve na Golanských výšinách, skončila prímerím. Vyhlásili ho 25. októbra. Izrael vo vojne síce za cenu veľkých strát vojensky obstál, ale v nasledujúcich rokoch vypratal po politických rokovaniach obsadený Sinajský polostrov. Egypt po vojne pod vedením prezidenta Anvara Sadata presadzoval politiku zblíženia s USA, ktorá v roku 1978 viedla k podpisu egyptsko-izraelskej mierovej zmluvy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #protesty #Káhira