Filipíny zasiahlo zemetrasenie, najmenej 93 mŕtvych

Najmenej 93 mŕtvych a stovku zranených si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v utorok postihlo centrálnu časť Filipín.

15.10.2013 19:02
Filipíny, zemetrasenie Foto: ,
Zničené autá po zemetrasení v meste Cebu.
debata

Otrasy o sile 7,2 stupňa Richterovej škály zasiahli miesta, ktoré patria medzi obľúbené turistické destinácie. Informovali o tom tamojšie úrady, varovanie pred prívalovou vlnou cunami ale nevydali.

Zemetrasenie bolo zaznamenané v 08:12 miestneho času (02:12 SELČ). Epicentrum sa nachádzalo asi päť kilometrov východne od mesta Balilihan na ostrove Bohol, ktorý hlási 77 mŕtvych, otrasy ale zabíjali aj na susednom ostrove Cebu, kde prišlo o život 15 osôb. Jednu obeť má aj malý turistický ostrovček Siquijor.

Ľudia umierali prevažne pod troskami zrútených domov. Počet obetí ale podľa agentúry AP zrejme znížila skutočnosť, že dnes je na Filipínach kvôli sviatku voľno a školy a úrady sú zatvorené. V meste Cebu, ktoré je s 870 000 oby­vateľmi druhým najväčším filipínskym mestom po Manile, vyvolalo zemetrasenie paniku v miestnej telocvični, kde sa rozdeľovali sociálne dávky. V vzniknutej tlačenici bolo ušliapaných päť ľudí a osem utrpelo zranenia. Ďalší ľudia zostali pochovaní pod zrútenou strechou rybieho trhoviska.

Najväčšia nemocnica v meste Cebu rýchlo evakuovala pacientov na ulicu, basketbalové ihriská a do parkov. Miestne letisko dočasne pozastavilo všetky lety, kým neboli skontrolované štartovacie dráhy a budovy.

Na ostrovoch Bohol a Cebu boli na mnohých miestach prerušené dodávky elektriny, otrasy pôdy zničili mnoho ciest a mostov, značné škody ale utrpeli aj kostoly zo španielskeho koloniálneho obdobia. Je medzi nimi aj najstarší rímskokatolícky kostol v krajine – bazilika založená v 16. storočia v Cebu, ktorá stratila zvonicu. Úplne sa rozpadol aj kamenný kostol zo 17. storočia v meste Loboc.

Najviac ľudí, 18, prišlo o život v meste Loon na Bohol. Zatiaľ neznámy počet pacientov uviazol v tamojšej nemocnici, ktorá sa čiastočne zrútila. Záchranári sa k nim usilovne snažia dostať, práca je ale ťažká, pretože celá provincia sa s príchodom večera kvôli prerušeným dodávkam elektriny ponorila do tmy.

Svedkovia popísali, ako pri otrasoch miestni obyvatelia utekali von z budov a v obavách pred cunami sa ponáhľali na vyvýšené miesta. "Vybehli sme z budovy von a chytali sa stromov, pretože otrasy boli hrozneveľmi silné. Keď sa zem prestala triasť, videla som niekoľko zranených.

Niektorí ľudia hovorili, že spadol kostol," vypovedala zamestnankyňa provinčnej vlády v Bohol Vilma Yorongová. „Počas prvých minút po zemetrasení sa ľudia tiež tlačili smerom ku kopcom,“ dodala s tým, že cunami ale nakoniec neprišlo. Provincia Cebu, ktorá leží asi 570 kilometrov južne od Manily, má viac ako 2,5 milióna obyvateľov. Neďaleký ostrov Bohol obýva asi 1,2 milióna ľudí a je obľúbený medzi zahraničnými turistami, najmä vďaka svojim plážam a malebným Čokoládovým horám, pravidelným kužeľovitým kopcom, ktorých tráva sa vždy na jeseň sfarbí charakteristickou hnedou farbou.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #Filipíny #škody