Proces so zvrhnutým prezidentom Mursím odročili

Proces sa zvrhnutým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím odročili na 8. januára. Oznámila to egyptská štátna televízia.

04.11.2013 08:34 , aktualizované: 12:53
Mursí Foto:
Egyptský exprezident Muhammad Mursí.
debata (2)

Súd s Mursím a 14 členmi vedenia islamistického hnutia Moslimské bratstvo, z ktorého exprezident vzišiel, sa začal v Káhire dopoludnia, ale čoskoro konanie prerušili, údajne kvôli skandovaniu obžalovaných. Podľa agentúry Reuters budú Mursí a jeho spoluobžalovaní prevezení do káhirskej väznice Tora.

Zosadený prezident je obžalovaný z podnecovania násilia a zo zabitia demonštrantov pri vlaňajších decembrových protestoch. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu až trest smrti. Mursí ale súd neuznáva. Chce sa obhajovať sám a podľa vyšetrovateľov ani nevypovedal. Poukázal na fakt, že je stále legitímnou hlavou štátu.

To Mursí vyhlásil tiež hneď po začatí procesu, keď ho sudca nazval menom a označil za „obžalovaného“. „Som Dr. Muhammad Mursí, prezident republiky. Som legitímnym prezidentom Egypta,“ namietol podľa agentúry AP. „Odmietam byť súdený týmto súdom a žiadam ho, aby ukončil túto frašku. Tento proces je nezákonný,“ dodal podľa nemenovaných bezpečnostných zdrojov z pojednávacej siene, ktoré citovali agentúry DPA a AP.

Podľa agentúry Reuters Mursí nasadil v prístupe pred súdom vzdorovitý tón a skandoval „Preč s vojenskou vládou“. Egyptská televízia súd s Mursím nevysielala a novinári si nesmeli vziať do miestnosti telefóny.

Súd s Mursím sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Kvôli bezpečnosti sa rokovanie koná v budove policajnej akadémie. Tam bol exprezident ráno prepravený vrtuľníkom z neznámeho miesta, kde ho zadržiavajú armádou od svojho zvrhnutia začiatkom júla. Je to prvýkrát, čo sa odvtedy objavil na verejnosti.

Súdne konanie sa začalo s približne dvojhodinovým oneskorením. Podľa bezpečnostných zdrojov zo súdnej siene, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, bolo zdržanie zavinené tým, že sa Mursí odmietal prezliecť do väzenského úboru. Ten zvyčajne majú na sebe pred súdom obžalovaní, Mursí ale trvá na tom, že je stále legitímnou hlavou štátu.

Ostatných obžalovaných – predstaviteľov medzitým zakázaného Moslimského bratstva, podľa egyptskej televízie dopravila polícia na súd v obrnených vozidlách. Policajti už ráno zablokovali prístupové cesty k policajnej akadémii. Pred neďalekým ústavným súdom na brehu Nílu od rána protestujú stovky stúpencov islamistov odstavených od moci. Nesú okrem iného transparent označujúci proces s Mursím za „znásilnenie vôle ľudu“ a volajú, že „Egypt zostane islamský“. Podľa bezpečnostných zdrojov citovaných agentúrou DPA sa pred začiatkom procesu stretli pred budovou ústavného súdu Mursího stúpenci a odporcovia.

Bezpečnostné opatrenia posilnili aj na káhirskom letisku. Arabskí ministri zahraničia, ktorí sa v nedeľu zúčastnili na zasadnutí Ligy arabských štátov v Káhire, sa podľa agentúry DPA poponáhľali opustiť Egypt ešte v noci. Arabská televízia Al-Arabíja informovala, že Mursího stúpenci napadli jej reportérku.

Panujú obavy, že proces prehĺbi nestabilitu v najľudnatejšej krajine regiónu. Moslimské bratstvo, za ktoré bol Mursí do čela štátu zvolený, totiž dalo najavo, že mieni čeliť tvrdému postupu bezpečnostných síl voči svojim členom a prívržencom.

Proti Mursímu od vlaňajška protestovali tisíce nespokojných Egypťanov s rastúcim vplyvom islamu, ktorý presadzovalo bratstvo a ktorému prezident nebránil. Armáda nakoniec Mursího tento rok 3. júla zbavila moci. Moslimské bratstvo chce vytrvalými pouličnými protestmi vojakov prinútiť, aby exprezidenta vrátili do funkcie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí