Severnú časť USA sužujú nebezpečné búrky

Sever Spojených štátov ohrozuje "veľmi nebezpečný" búrkový systém. Varovala pred ním Národná meteorologická služba USA (NOAA).

17.11.2013 21:46
debata

Ohrozených je údajne 53 miliónov obyvateľov. V štáte Illinois už meteorológovia zaznamenali veľké tornáda. Úplne prerušená bola podľa Reuters prevádzka na oboch chicagských medzinárodných letiskách.

Systém, ktorý sa pohybuje veľkou rýchlosťou, ohrozuje oblasť stredozápadu USA. Desiatim štátom hrozí prudký vietor a búrky. „Zjavne čelíme veľmi nebezpečnej situácii a to je ešte len začiatok,“ vyhlásila zástupkyňa riaditeľa NOAA Laura Furgioneová.

Neďaleko mesta Washington v štáte Illinois, asi 230 kilometrov juhozápadne od Chicaga, zaznamenali „veľké a veľmi nebezpečné tornádo“, uviedla meteorologická služba. Na televíznych záberoch je vidieť, že v mestečku Washington, ktoré má okolo 15-tisíc obyvateľov, tornádo zničilo budovy a poprevracalo automobily na strechu. Škody búrka napáchala aj v neďalekom meste Pekin.

„Je tu veľa sutín,“ povedala hovorkyňa miestneho zdravotníckeho úradu Sara Sparkmanová. „Vieme, že v niektorých obciach sú zriaďované prístrešia, pretože ľudia sú kvôli búrke evakuovaní zo svojich domovov,“ dodala hovorkyňa.

Tornádo sa utvorilo zo systému , ktorý smeroval na Chicago a ohrozoval veľkú časť stredozápadu. Živel podľa meteorológov ohrozuje hlavne vidiecke oblasti, kde môžu zničiť mobilné domy a vyvracať stromy.

Vysoké riziko platí pre západ Illinois, Indianu, západ štátu Ohio a juhozápad Michiganu. Podmienky sú priaznivé pre vznik tornád a ničivých vetrov. Meteorologický úrad obyvateľom ohrozených oblastí odporučil, aby sa uchýlili do prízemia školských budov. Búrka sa údajne pohybuje nebezpečnou rýchlosťou takmer 100 kilometrov za hodinu východným smerom. Situácia je vraj " životu nebezpečná".

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #búrky #Tornádo #Severná Amerika