Tymošenková vyzvala lídrov EÚ na oslobodenie Ukrajiny

Väznená ukrajinská expremiérka Júlia Tymošenková vyzvala európskych vodcov na "vyslobodenie" Ukrajiny tým, aby na začínajúcom sa summite Východného partnerstva vo Vilniuse podpísali s Kyjevom dohodu o pridružení k Európskej únii bez ďalších podmienok.

28.11.2013 07:20 , aktualizované: 10:51
tymosenkova Foto:
Priaznivci odsúdenej a väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej žiadajú jej prepustenie.
debata (55)

„Ak sa (ukrajinský prezident Viktor) Janukovyč pod tlakom demonštrácií na Ukrajine predsa len na poslednú chvíľu rozhodne dohodu podpísať,… žiadam vás, aby ste ju v piatok podpísali bez váhania a bez podmienok, aj pokiaľ ide o moje prepustenie,“ napísala podľa agentúry AFP Tymošenková v liste, ktorý zverejnili jej blízki.

Práve prepustenie Tymošenkovej z väzenia do nemocnice v zahraničí Európska únia pôvodne uvádzala ako podmienku podpisu asociačnej dohody. Kyjev ale minulý týždeň oznámil, že prípravu uzavretia tejto dohody pozastavuje, a v stredu pripustil, že ho v rozhodnutí ovplyvnilo Rusko, ktoré sa na zbližovanie Ukrajiny s EÚ pozeralo s nevôľou.

Ukrajinci na protest proti postupu vlády vyšli do ulíc a Tymošenková v pondelok začala hladovku na podporu podpisu dohody. „Dnes nie je treba oslobodiť len politických väzňov. Treba vyslobodiť Ukrajinu,“ dodala politička, ktorá bola predvlani odsúdená na sedemročné väzenie za prekročenie právomocí, a ktorá si teraz lieči chorú chrbticu v Charkovskej nemocnici.

„Tým, že s nami dohodu podpíšete, pomôžete celému jednému národu prekročiť civilizačnú priepasť vytvorenú pomýlenými ideológiami a agresívnymi ríšami,“ napísala Tymošenková. „Urobte ešte jeden dôležitý krok smerom k úplnému zjednoteniu Európy,“ stojí vo výzve.

Ukrajina bude na summite hrať prím

Predstavitelia EÚ a šiestich bývalých sovietskych republík sa vo štvrtok zišli na summite v litovskom Vilniuse, ktorého program bude poznačený nejasnosťami okolo ďalšieho vývoja na Ukrajine. Súčasťou dvojdňového podujatia organizovaného litovským predsedníctvom EÚ v rámci takzvaného Východného partnerstva mal byť pôvodne aj podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Kyjevom, čo sa však zmenilo po tom, ako ukrajinská vláda minulý štvrtok rozhodla o pozastavení ďalšieho zbližovania s dvadsaťosmičkou z „národnobezpeč­nostných“ dôvodov.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov následne potvrdil, že zmena súvisí s nátlakom zo strany Ruska, ktoré predtým ostro skritizovali predsedovia Európskej rady a Európskej komisie.

„Neočakávaná zmena postoja Ukrajiny… presunula túto záležitosť do popredia politickej agendy,“ uvádza litovské predsedníctvo na svojom portáli s dodatkom, že budúcnosť Východného partnerstva by novej situácii nemala „padnúť za obeť“.

Podobne ako Ukrajina sa však zachovalo aj Arménsko a k obchodnému paktu s EÚ tak nakoniec vo Vilniuse pristúpia zrejme len Gruzínsko a Moldavsko. Iniciatíva EÚ, ktorej cieľom je užšia spolupráca s bývalými sovietskymi republikami, vznikla v roku 2009 a okrem Ukrajiny, Arménska, Gruzínska či Moldavska zahŕňa i Azerbajdžan a Bielrousko.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Júlia Tymošenková #summit #Východné partnerstvo #Ukrajina