V New Yorku obvinili ruských diplomatov z podvodov so zdravotným poistením

Newyorská prokuratúra obvinila niekoľko desiatok bývalých aj terajších ruských diplomatov z podvodov pri dojednávaní amerického zdravotného poistenia. Oznámila to v piatok v Moskve ruská agentúra ITAR-TASS, ktorá sa odvoláva na hovorcu prokuratúry Juliu Bolsterovú. Ruskí diplomati a ich manželky podľa nej spôsobili v USA škodu za 1,5 milióna dolárov (1,1 milióna eur).

06.12.2013 12:43
debata (3)

Podľa amerických žalobcov sa Rusi s využitím nepravdivých údajov zapojili do štátneho programu zdravotného zabezpečenia Medicaid, ktorý je určený pre osoby s nízkymi príjmami. Zatajovali svoje skutočné zárobky a lživo uvádzali, že ich deti majú americké občianstvo. Chceli tak dosiahnuť vyplácanie príspevkov v tehotenstve a príspevku pri narodení dieťaťa.

Šéf newyorskej kancelárie úradu FBI George Venizelos na tlačovej konferencii v New Yorku vyhlásil, že o podvodoch ruských diplomatov a ich manželiek mohli byť informované oficiálne ruské diplomatické misie v USA. „Niektoré ruské úradné osoby dovoľovali svojim pracovníkom klamať amerických daňových poplatníkov a zneužívať zdravotný program, ktorý im nebol určený,“ povedal Venizelos. Medzi obvinenými je 25 terajších a bývalých diplomatov a 24 ich manželiek. Zo 49 obvinených sa 11 v súčasnosti nachádza na území USA.

K podvodom podľa FBI dochádzalo v rokoch 2004 až 2013. V tomto čase sa ruským diplomatom v New Yorku narodilo 63 detí, z ktorých na 58 vyplácal program Medicaid neoprávnenú podporu. Na pomoc v rámci programu Medicaid dosiahne v USA zhruba tretina rodín.

Manhattanský sudca Preet Bharara na tlačovej konferencii vyhlásil, že cieľom diplomacie je „ponúkať v hostiteľskej krajine podanú ruku, nie plniť si vrecká“. Sudca pripustil, že kvôli imunite nemôžu byť diplomati trestaní. Vyhostenie z krajiny je však v takých kauzách „väčšinou obvyklé“.

Podľa Bhararu nebolo vyšetrovanie ukončené a môže sa týkať aj pracovníkov diplomatických zastúpení iných štátov. „Všetky štáty si musia uvedomiť, že podobné schémy budú odhalené a nasledovať budú obvinenia. Nič podobné nestrpíme,“ povedal Bharara.

Nad postupom amerických úradov sa pozastavil námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov. Je podľa neho nepochopiteľné, prečo Američania „roztrúbili“ kauzu na verejnosti namiesto toho, aby ju s Ruskom „predbežne posúdili prostredníctvom diplomatických kanálov“. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Marie Harfová v reakcii na škandál vyhlásila, že kauza by nemala negatívne ovplyvniť rusko-americké vzťahy.

Prípad ruských diplomatov však podľa agentúry Reuters tieto vzťahy nepochybne ovplyvní, pretože vzájomné obvinenia sú v posledných rokoch stále častejšie. Spojené štáty vlani v decembri vypracovali zoznam ruských sudcov, policajtov, novinárov a štátnych úradníkov, ktorí sa podľa nich dopúšťajú porušovania ľudských práv. Zablokovali ich kontá, ak ich mali v amerických bankách, a zakázali im vstup na americké územie. Moskva vzápätí odpovedala svojím čiernym zoznamom, na ktorý sa dostal aj manhattanský sudca Bharara.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poistenie #podvody #diplomati #Medicaid