December 2013: Ukrajinská voľba smerovania

Dlhotrvajúce protivládne protesty na Ukrajine pôvodne odštartovalo 21. novembra rozhodnutie Kyjeva vybrať si prestávku v procese zbližovania s EÚ.

30.12.2013 06:37
kyjev, protesty, demonštranti Foto:
Aj študenti demonštrovali v centre Kyjeva.
debata

Výsledkom bolo nepodpísanie asociačnej dohody s Bruselom na summite Východné partnerstvo vo Vilniuse. Postupne sa však ukázalo, že viac ako o euroorientácii sa na Ukrajine hovorí o nebezpečenstve rozdelenia štátu. Obavy má vládna moc i opozícia. Nejde už o výmenu politických garnitúr, ale o pokus zmeniť systém. Na tom sa zhodujú nielen politológovia, ale aj samotní politici.

„Problém je oveľa hlbší ako len výber medzi EÚ a Ruskom,“ potvrdil aj Jerzy Buzek, bývalý šéf Európskeho parlamentu. Podľa neho hrozba rozdelenia štátu je dnes väčšia ako pred deviatimi rokmi počas tzv. oranžovej revolúcie.

Keď 21. novembra rozhodla ukrajinská vláda o zastavení príprav podpisu asociačnej dohody s úniou, jej premiér Mykola Azarov zároveň vyzval na rozšírenie hospodárskej spolupráce s Ruskom. Podľa kabinetu jeho postoj určovala aj snaha zistiť výšku kompenzácie, ktorú by mal dostať Kyjev od Bruselu za straty spôsobené oslabením ekonomickej spolupráce s Moskvou. V poslednom čase sa spomína suma 20 miliárd eur.

Ďalšie udalosti v decembri 2013

zväčšiť Angela Merkelová Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Angela Merkelová, EÚ, nemecko Angela Merkelová
Merkelová na výslní

Angela Merkelová si udržala kreslo kancelárky. Do funkcie ju zvolili už tretíkrát za sebou. O vytvorení vlády sa jej konzervatívci dohodli so sociálnou demokraciou.

Žiaci prepadli v testovaní
Slovenskí žiaci sa v porovnaní s rovesníkmi v iných štátoch OECD prepadli pod priemer. Ukázali to výsledky vlaňajšieho medzinárodného testovania PISA medzi 15-ročnými žiakmi. Slovenskí žiaci zaostávajú vo všetkých troch testovaných oblastiach – v matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti. V porovnaní s výsledkami spred troch rokov klesol podiel žiakov, ktorí zvládli ťažšie úlohy a výrazne stúpol podiel tých, ktorí zvládli len najľahšie úlohy.

Orkán Xaver
Vyčíňanie živlu si vyžiadalo najmenej desiatku mŕtvych. Najtragickejšie orkán udrel v Poľsku, kde zahynulo päť ľudí. Británia hlásila dvoch mŕtvych, Rakúsko, Dánsko a Švédsko po jednom. Len v Poľsku ostalo bez elektriny 400 000 domácností.

Skonal Mandela
Vo veku 95 rokov zomrel bojovník proti apartheidu a bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela. Nositeľ Nobelovej ceny za mier, ktorého v lete oslabila infekcia pľúc, bol posledných päť mesiacov života v kritickom stave.

Po rokoch vzniká nový slovenský večerníček
Po dvoch dekádach odmlky konečne prichádzajú domáci animátori s novým pôvodným slovenským večerníčkom. Volá sa Mimi a Líza a stojí za ním Katarína Kerekesová, jeho prvých sedem dielov uvádza v premiére počas vianočných sviatkov RTVS na Jednotke. Zároveň k seriálu vychádza aj rovnomenná knižka a premiéru má aj rozhlasová dramatizácia príbehu.

Koniec EHMK Košice 2013
Košice sa rozlúčili s rokom, počas ktorého boli spolu s Marseille Európskym hlavným mestom kultúry. Súčasťou záverečného programu bola aj premiéra novej pôvodnej slovenskej opery Marka Piačka, Petra Kerekesa a Martina Ondrisku 66 sezón, ktorá vychádza z rovnomenného Kerekesovho dokumentárneho fil­mu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #ročenka 2013 #orkán Xaver #koniek EHMK Košice #Ukrajina