Kerry opustil Blízky východ, Palestínčania majú k dohode výhrady

Americký minister zahraničia John Kerry opustil po päťdňových intenzívnych rokovaniach oblasť Blízkeho východu a odcestoval z Izraela.

06.01.2014 18:23
Kerry Foto:
John Kerry.
debata

Podľa šéfa americkej diplomacie bol v rokovaniach o rámcovej mierovej dohode medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi dosiahnutý pokrok, žiadne konkrétne návrhy ale zatiaľ odsúhlasené neboli.

Palestínski predstavitelia sa navyše podľa agentúry AP nechali počuť, že majú k určitým návrhom výhrady, týka sa to najmä budúceho štatútu Jeruzalema. Kerry sa minulý týždeň opakovane stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom, s ktorými strávil dlhé hodiny pri rokovaniach za zatvorenými dverami. Oboch politikov pritom Kerry ocenil za „ťažké rozhodnutia“, ktoré v rámci mierových rozhovorov prijímajú.

V pondelok ráno informoval americký minister o najnovšom posune v rokovaniach bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, ten je mimoriadnym vyslancom blízkovýchodného kvarteta, teda OSN, USA, Ruska a Európskej únie. Teraz by mal byť vypracovaný americký návrh rámcovej mierovej dohody a budúci týždeň by sa mal Kerry do oblasti vrátiť na ďalšie rokovania. Dohoda by mala riešiť kľúčové témy ako je vymedzenie hraníc, bezpečnosť, utečenci, štatút Jeruzalema alebo vzájomné uznanie medzi oboma budúcimi štátmi.

Podľa nemenovaného palestínskeho predstaviteľa, ktorého citovala agentúra AP, má ale palestínske vedenie k niektorým americkým návrhom výhrady. Kerry vraj navrhuje, aby boli v dohode spomenuté palestínske „snahy“, aby sa časť Jeruzalema stala ich hlavným mestom. Palestínčania však chcú v dokumente konkrétnu zmienku o východnom Jeruzaleme ako o ich metropole. V opačnom prípade sa totiž obávajú, že získajú iba malú časť mesta.

Ani izraelský premiér Netanjahu to nemá jednoduché. Pre mierové rozhovory s Palestínou totiž čelí rastúcej nespokojnosti zo strany koaličných partnerov. Tí cez víkend dokonca pohrozili zvrhnutím vlády, ak Netanjahu podľahne tlaku Spojených štátov a prijme základné územné požiadavky Palestíny.

Izraelsko-palestínske rozhovory obnovili po trojročnej pauze vlani v júli. Kerry dúfa, že do apríla strany uzavrú rámcovú dohodu, ktorá stanovuje princípy, na základe ktorých sa bude ďalej rokovať o podrobnostiach mierového riešenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #OSN #john kerry