KĽDR súhlasila s rokovaniami o stretnutí rozdelených rodín

Severná Kórea v pondelok súhlasila s ďalšími rokovaniami o stretnutí rodín, ktoré boli rozdelené kórejskou vojnou v 50. rokoch.

03.02.2014 08:43
debata (1)

V pondelok to oznámilo juhokórejské ministerstvo pre znovuzjednotenie, ktoré rozhodnutie KĽDR privítalo. Rozhovory by sa mohli konať už tento týždeň v stredu alebo štvrtok v pohraničnej dedine Pchanmundžom. „Keďže ide o naliehavú záležitosť, urobíme prípravy na čo najskoršie stretnutie,“ povedal hovorca ministerstva Kim Ui-to. Severná Kórea ešte minulý týždeň nečakane navrhla znepriatelenému Juhu obnovenie stretnutí rodín, ktoré sa naposledy konali pred troma rokmi. KĽDR však následne neodpovedala na výzvu Soulu, aby sa stretnutie konalo vo februári a aby obe strany dohodli spoločnú schôdzku, kde by sa prediskutovalo miesto a logistika.

Kórejská vojna v rokoch 1950–1953 rozdelila milióny Kórejčanov. Posledné stretnutie rozdelených rodín sa uskutočnilo v roku 2010 pod záštitou Červeného kríža. Severná a Južná Kórea sú formálne stále vo vojnovom stave, keďže konflikt v 50. rokoch sa skončil iba prímerím. Napätie v regióne bolo v poslednom čase mimoriadne vysoké v dôsledku provokácií a vojenských cvičení. Obnovenie programu stretávania rodín ako gesta dobrej vôle v záujme uvoľnenia cezhraničného napätia bolo pôvodne naplánované už na september, Pchjongjang ho však doteraz odkladal s poukázaním na nepriateľskú politiku Soulu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #kórejská vojna