Na Janukovyča vydali zatykač

Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra.

24.02.2014 09:32 , aktualizované: 16:14
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (39)

„V pondelok ráno sa začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších preedstaviteľov bolo vyhlásené pátranie,“ uviedol na Facebooku Arsen Avakov, ktorý teraz stojí na čele ukrajinského ministerstva vnútra.

Ozbrojené zrážky pred zvrhnutím režimu si v Kyjeve minulý týždeň vyžiadali desiatky ľudských životov. Janukovyča v nedeľu videli na Kryme, miesto jeho terajšieho pobytu ale podľa Avakova nie je známe.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev, s ktorým Janukovyč svojho času uzatváral dohody o prenájme Sevastopolu ako krymskej základne ruskej flotily na Čiernom mori, spochybnil legitimitu nových ukrajinských predstaviteľov.

„Nerozumieme tomu, čo sa tam deje. Ide však o skutočnú hrozbu pre naše záujmy a pre našich občanov,“ povedal ruský premiér o zmenách v Kyjeve. „Existujú veľké pochybnosti o celej rade orgánov moci, ktoré tam teraz fungujú,“ dodal.

Rusko však podľa Medvedeva chce dodržať platné zmluvy, vrátane dohody o dodávkach plynu. „Nepracujeme s jednotlivcami alebo určitými ľuďmi, toto je (záležitosť) medzištátnych vzťahov,“ povedal.

Kandidát na nového premiéra Arsenij Jaceňuk pred poslancami vyhlásil, že štátna pokladnica je rozkradnutá a krajina sa nachádza na pokraji bankrotu. Pred europoslancami sa posťažoval, že potrebuje do konca týždňa zohnať štyri miliardy dolárov, ktoré chýbajú na penzie, platy štátnych zamestnancov a na zaplatenie dodávok ruského plynu.

„Keď to nepôjde dobre, situácia sa môže v priebehu niekoľkých mesiacov obrátiť a hnev ľudí na Majdane sa stočí na novú vládu,“ povedal český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Libor Rouček, ktorý s delegáciou EP rokoval s novými ukrajinskými predákmi. Osobne by odporúčal poskytnúť Kyjevu pomoc aj zrušiť víza pre Ukrajincov ako „morálnu vzpruhu“ pre ľudí, ktorí za európske hodnoty nasadzovali svoje životy.

Protesty v Kyjeve vypukli vlani v novembri po tom, čo Janukovyč odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii a naopak sa priklonil k Rusku. Protestné hnutie nakoniec vyústilo v pád režimu. O prípadnom podpise asociačnej dohody však EÚ chce rokovať až s novou vládou zvolenou vo voľbách. Nového prezidenta majú Ukrajinci voliť 25. mája. Po búrlivých dňoch zavládol v Kyjeve relatívny pokoj.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Catherine Ashtonová #Ukrajina