Malajzijského opozičného vodcu odsúdili za homosexualitu

Malajzijský odvolací súd uznal v piatok opozičného vodcu Anwara Ibrahima vinným z homosexuálnych praktík a poslal ho na päť rokov do väzenia. Zvrátil tak predchádzajúce súdne rozhodnutie, ktoré niekdajšieho vicepremiéra v roku 2012 zbavilo viny. Informovala o tom agentúra AP.

07.03.2014 15:01
Malajzia, Anwar Ibrahim Foto: ,
Malajzijský opozičný líder Anwar Ibrahim na odchode zo súdu po vynesení rozsudku.
debata (2)

Medzinárodná organizácia pre ľudské práva už v minulosti označila procesy vedené proti Ibrahimovi za politicky motivované. Sám Ibrahim rezolútne vinu popiera a tiež poukazuje na politický motív obvinenia. Ibrahimovi obhajcovia oznámili, že sa proti rozsudku odvolajú.

Ibrahim predstavuje podľa AP najväčšiu hrozbu pre vládnucu koalíciu Národného frontu, ktorá je pri moci od získania nezávislosti Malajzie v roku 1957. V parla­mentných voľbách v roku 2013 doviedol Ibrahim opozíciu k zatiaľ najlepšiemu volebnému výsledku v histórii.

V tomto mesiaci mal Ibrahim v úmysle kandidovať v miestnych voľbách v najbohatším malajzijskom štáte Selangor. Ak by uspel, mohol by sa stať premiérom štátu, čo sa považuje za vplyvnú pozíciu.

Ibrahima obvinil jeho bývalý politický poradca z toho, že ho v júni 2008 prinútil k homosexuálnemu análnemu styku. Ten je v Malajzii nelegálny aj medzi dospelými mužmi, ktorí s ním vzájomne súhlasia, a hrozí zaň až 20 rokov väzenia. V januári 2012 bol však Ibrahim pre nedostatok dôkazov zbavený obvinenia. Vláda sa vtedy proti rozhodnutiu najvyššieho súdu odvolala.

Ibrahim si už v minulosti odpykal šesťročný trest väzenia, ku ktorému bol odsúdený v roku 1998 za homosexualitu a korupciu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #homosexualita #Malajzia