Počet obetí zosuvu pôdy v štáte Washington stúpol na štrnásť

Celkom šesť mŕtvych tiel našli v pondelok po rozsiahlom sobotňajšom zosuve pôdy v americkom štáte Washington. Zosuv si tak vyžiadal už štrnásť obetí. Informoval o tom šerif okresu Shonomish Rob Palmer. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo ťažké zranenia a desiatky osôb zostávajú nezvestné.

24.03.2014 07:59 , aktualizované: 25.03.2014 07:29
zosuv, sutiny, bahno, trosky, USA, Washington Foto: ,
Sutiny po zosuve na ceste pri meste Oso.
debata (1)

Zosuv, približne 90 kilometrov severne od Seattlu na ploche zhruba 2,6 kilometra štvorcových, vyvolali zrejme nedávne silné dažde. V zasiahnutej oblasti, na mieste ktorej stála bývalá rybárska dedina, zničil zosuv vyše 35 domov.

Šéf hasičov okresu Snohomish Travis Hots ešte v pondelok informoval, že jeho ľudia sa dostali k miestu zosuvu a našli jedno telo pochované v bahne. Dodal, že záchranári, ktorí miesto osobne prehľadávali, „nezaznamenali žiadne známky života“. Šerif neskôr informoval o náleze ďalších štyroch tiel. Už v sobotu záchranári potvrdili úmrtia troch ľudí.

Podľa Hotsa sa počet obetí bude pravdepodobne ďalej zvyšovať. V nedeľu sa muselo pátranie za súmraku prerušiť, pretože vrstva bahna silná zhruba päť metrov je veľmi zradná. Niektorí záchranári sa v ňom prepadali až po prsia a museli byť sami zachraňovaní.

Miestny šerif predtým oznámil, že dvoch ľudí zabil zosuv na mieste a jeden zo zachránených neskôr zomrel v nemocnici. Kritický zostáva stav štyroch ľudí, vrátane šesťmesačného chlapca a osemdesiatjeden­ročného muža, ktorí ležia v nemocnici v Seattli.

Zosuv zablokoval miestnu diaľnicu aj rieku, takže spôsobil tiež záplavy. Úrady vyzvali ľudí žijúcich v okolí, aby sa presunuli do vyšších polôh. Evakuovať museli napríklad obyvateľov obce North Fork, pretože miestna rieka Stillaguamish hrozila vyliatím v dôsledku nahromadených su­tín.

Úrady zosuv opísali ako „veľký kolos bahna a sutiny“, ktorý okrem iného zablokoval štátnu cestu 530 v blízkosti mesta Oso. V niektorých miestach údajne vrstva bahna dosahovala 18 metrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zosuv #Washington #bahno