Život kriminálnika - revolucionára Muzyčka ukončila policajná guľka

Alexandr Muzyčko prezývaný aj ako Saška Bilyj je po smrti. Člena radikálnej strany Pravý sektor zastrelili príslušníci špeciálnej jednotky Sokol.

25.03.2014 13:05
Muzyčko Foto:
Na snímke prevzatej z videa sa Alexandr Muzyčko osobne "zoznamuje" s Andrejom Targonijom, prokurátorom Rovenskej oblasti.
debata (73)

Policajti počas pokusu o zadržanie radikála a jeho troch kumpánov v kaviarni Tri karasy opätovali streľbu Muzyčka, na ktorého bol vydaný zatykač. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra citované portálom Ukrainska pravda.

„Keď sme ho zadržali, ešte žil. Privolaný lekár už však konštatoval smrť,“ informoval v utorok minister rezortu Vladimir Jevdokimov s tým, že traja kumpáni zabitého sú v súčasnosti v cele predbežného zadržania. Skupina bola vyzbrojená samopalmi a pištoľami.

Incident sa stal v noci na utorok počas špeciálnej akcie v Rovenskej oblasti. „Pri zadržaní Muzyčko na výzvu Stoj! Polícia! vyskočil z okna a začal strieľať na príslušníka zásahovej jednotky Sokol,“ informoval minister. Podľa jeho slov strela zasiahla okuliare policajta, od ktorých sa odrazila do prilby. Ranený príslušník Sokola odpovedal streľbou do nôh utečenca. Streľba sa ale ozývala aj počas samotného zadržania, počas ktorej Muzyčko utrpel smrteľné zranenie.

Do povedomia nielen domácej verejnosti sa zapísal ako Saško Bilyj. Videom, na ktorom „vychovával“ prokurátora Rovenskej oblasti Andreja Targonija.

Vtrhol do jeho kancelárie a žiadal zatknúť muža podozrivého z vraždy. Prokurátora pritom ťahal za kravatu, až ho takmer škrtil. Pred kamerami zdôvodňoval svoje počínanie. Podľa neho prokurátor Targonija naťahuje čas a odmieta posadiť za mreže podozrivého. Pokus prokurátora vysvetliť situáciu skončil nekompromisným „učiteľským pohlavkom“. Samotný Muzyčko ale spravodajcovi BBC tvrdil, že sa prišiel iba osobne zoznámiť s prokurátorom a vraj celý škandál je klamstvom a provokáciou voči jeho osobe.

„Sľubujem, že ho ako psa za nohy zavesím na bráne ministerstva,“ reagoval Muzyčko na slová vtedajšieho ministra vnútra, ktorý dal vyšetriť útok na verejného činiteľa.

Bilyj sa ale zviditeľnil už skôr, keď ako predstaviteľ Majdanu vtrhol na rokovanie Rovenskej oblastnej rady ozbrojený samopalom a pištoľou za opaskom. Na poznámku poslancov, aby ich odložil, reagoval svojsky: „Je tu vari niekto, kto sa pokúsi mi ich vziať? Skúste aj tento nôž za opaskom“. Rovnako ako incident s prokurátorom, aj tento koluje na sociálnych sieťach v internete.

Muzyčko je už z minulosti známou firmou. Podľa svedkov sa napríklad aktívne podieľal na bojoch v Čečensku na strane islamských separatistov. Jeho krédo vystihuje povestný výrok: „Kým bude v mojich žilách kolovať krv, dovtedy budem bojovať proti komunistom, Židom a moskaľom (hanlivé ukrajinské pomenovanie Rusov – poz. red.)“.

Len stredoškolské vzdelanie mu stačilo na to, aby urobil kariéru na Kaukaze. Základy vojenského remesla získal počas povinnej vojenskej služby v Tbilisi. Ukázalo sa, že kombinácia s vedomosťami islamských separatistov mu vyniesla napokon veliteľský post v skupine Viking bojujúcej na strane Šamiľa Basajeva. Muzyčkove služby osobného strážcu využíval aj Džochar Dudajev. Práve pod Kaukazom získal prezývku Bilyj,biely.

Rodák z Permskej oblasti a aktivista Majdanu čelil už v minulosti viacerým obvineniam a nejaký čas si posedel aj za mrežami. Konkrétne za ublíženie na zdraví v roku 1995 ktorého sa dopustil v jednej kaviarni v Rovnom. Už o dva roky neskôr sa podobne nezmestil do kože v oddychovom centre v Kyjeve. Po vyhlásení samostatnosti Ukrajiny napokon zakotvil v Rovnom. Ani jeho kriminálna minulosť mu nezabránila aby v roku 2012 kandidoval do ukrajinského parlamentu za 153. volebný okrsok v oblastnej metropoly a obsadil šiestu priečku. Od roku 2013 ho považujú za koordinátora činnosti hnutia Pravý sektor na západe Ukrajiny.

Novému dočasnému politickému vedeniu v Kyjeve nakoniec pod tlakom faktov došla trpezlivosť. Podľa Gennadija Moskaľa, člena Rady pre boj s organizovaným zločinom citovaného BBC, len za niekoľko posledných týždňov sa na Muzyčka nahromadili sťažnosti týkajúce sa vydierania štátnych úradníkov i podnikateľov v meste Rovno. Nie je vylúčené, že smrťou Muzyčka sa pre vládnu moc v Kyjeve skončila nočná mora, pretože samozvaný sudca i vykonávateľ trestov ju kompromitoval hlavne v očiach zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Alexandr Muzyčko