CIA podľa Washington Post zamlčovala mučenie väzňov

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) roky zamlčovala fakty o brutálnych praktikách používaných pri výsluchu osôb podozrivých z terorizmu. Uviedol to denník The Washington Post s odvolaním sa na dôvernú správu senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb. 6300-stranová analýza upozorňuje najmä na existenciu tajných väzníc, v ktorých výsluchy prebiehali.

01.04.2014 16:04
debata (14)

Sieť internačných stredísk slúžila na väznenie podozrivých aj v prípadoch, keď si vyšetrovatelia neboli istí, či z ich výpovedí zistia niečo nové, napísal The Washington Post. Vypočúvacie metódy, ktoré sa uplatňovali napríklad v tajných väzniciach v Afganistane, zahŕňali násilný kúpeľ v nádrži s ľadovou vodou – techniku, ktorá nie je na zozname vypočúvacích metód ministerstva spravodlivosti USA. Ide o postup blízky takzvanému waterboardingu, kedy sa v zadržaných vyvoláva pocit topenia.

Spôsob, ako CIA získavala tie najcennejšie spravodajské informácie, však podľa správy nemal nič spoločné s podobnými násilnými metódami, a to ani v prípade, keď americká rozviedka z výsluchov vyťažila tipy na dolapenie vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina v roku 2011.

Správa senátneho výboru bola zostavená už vlani a je tajná, napísal The Washington Post. Hovorca CIA odmietol jej obsah komentovať s tým, že konečnú verziu analýzy nevidel. Niektorí americkí experti v dokumente objavili nepresnosti a mylné závery, ktoré spochybňujú jeho vierohodnosť.

Predsedníčka senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb Dianne Feinsteinová nedávno obvinila agentov CIA, že prehľadávali počítače pracovníkov výboru, ktorí správu o tajných väzniciach pripravovali. Feinsteinová vyslovila podozrenie, že postup CIA bol nezákonný.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #USA #CIA #The Washington Post #väznice #mučenie