Abbás je za pokračovanie mierových rozhovorov s Izraelom

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil, že má stále záujem o mierové rozhovory s Izraelom.

26.04.2014 15:13
Mahmúd Abbas Foto:
Palestínsky prezident Mahmúd Abbas.
debata

Abbás rozhovor prerušil po jeho stredajšej zmierovacej dohode s radikálnym hnutím Hamas, ktoré Izraelčania označujú za teroristické.

Budúca palestínska vláda národnej jednoty bude musieť odmietnuť násilie a uznať štát Izrael a dohody s ním uzavreté v minulosti, povedal Abbás. V úvode dvojdňového rokovania vedenia Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) v Ramalláhu ale zároveň znovu zdôraznil, že Palestínčania nikdy neuznajú Izrael ako „židovský štát“.

„Budúca vláda sa bude riadiť mojou politikou,“ citovala Abbása agentúra AFP. „Ja uznávam štát Izrael, odmietam násilie a terorizmus a rešpektujem medzinárodné záväzky,“ vyhlásil prezident v príhovore, ktorý priamo prenášala televízia.

Vznik spoločnej vlády, na čele ktorej má stáť Abbás a ktorá bude zložená z nezávislých osobností, je zakotvený v stredajšej dohode medzi OOP a Hamasom. Nový kabinet má byť zostavený do piatich týždňov, po jeho schválení v parlamente sa majú do pol roka konať voľby.

Izrael zareagoval na zmierovaciu dohodu palestínskych strán zastavením mierových rozhovorov s Palestínčanmi, obnovených pod patronátom USA vlani v lete. Vo štvrtok o tom rozhodol izraelský bezpečnostný kabinet. Vláda židovského štátu tiež uvažuje o zavedení protipalestinských sankcií.

Kerry verí v obnovu mierového procesu

Americký minister zahraničia John Kerry ale povedal, že napriek tomu verí v skoré obnovenie blízkovýchodného mierového procesu.

Izraelsko-palestínske zmierovanie sa sľubne začalo v 90. rokoch dohodami o palestínskej autonómii. Predpokladalo sa, že bude pokračovať a že na jeho konci bude samostatná Palestína. Kerrymu sa vlani podarilo prinútiť obe strany znovu zasadnúť za rokovací stôl.

Podľa Kerryho plánu sa mali vyjednávači v novom kole do 29. apríla dohodnúť na kostre budúcich rokovaní, ktorom sa mali už sústrediť na zásadné otázky a viesť k definitívnej dohode. V posledných týždňoch však pribúdali spory a rozhovory kolabovali. Palestínska dohoda túto krízu zavŕšila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #john kerry #Mahmúd Abbás