Britského imáma uznali vinným z terorizmu

Britského imáma Abú Hamzu al-Masrího uznal v pondelok súd v New Yorku vinným z terorizmu, za čo mu hrozí až doživotie. Rozsudok má súd vyniesť v septembri. Osemčlenná porota sa zhodla, že 56-ročný al-Masrí je vinný vo všetkých 11 bodoch obžaloby.

20.05.2014 12:45
USA, Británia, imám, Abú Hamza al-Masrí Foto: ,
Britský imám Abú Hamza al-Masrí
debata (1)

Jeho obhajca Joshua Dratel už oznámil, že voči rozhodnutiu sa odvolajú. Uznanie viny podľa neho nie je založené na dôkazoch, ale na emotívnych reakciách. Imám vo svojej výpovedi pred súdom uviedol, že je nevinný.

Prokuratúra jednookého al-Masrího viní napríklad z poskytnutia telefónu a knowhow jemenským militantom, ktorí v roku 1998 uniesli a zabili štyroch zahraničných turistov. Mal tiež pomôcť zorganizovať založenie výcvikového tábora pre teroristov na území severozápadného štátu Oregon a posielať svojich veriacich do Afganistanu bojovať po boku Talibanu a al-Kájdy.

Al-Masrí býva označovaný za jedného z najznámejších britských extrémistov a v minulosti pôsobil ako imám v londýnskej štvrti Finsbury Park. V roku 2006 mu britský súd vymeral sedemročný trest za nabádanie svojich nasledovníkov k zabíjaniu neveriacich. V roku 2012 ho Británia vydala do Spojených štátov. Al-Masrímu chýba oko a namiesto jednej z rúk nosí protézu zakončenú hákom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #imám #al-Káida