Českého premiéra riadila milenka na Úrade vlády

Niekdajší najmocnejší český politik sa ocitol v područí podriadenej zamestnankyne. Petr Nečas sa ako premiér nechával riadiť Janou Nagyovou, šéfkou svojho úradu a milenkou zároveň.

23.05.2014 10:50
Petr Nečas Foto: ,
Na snímke Petr Nečas a v pozadí Jana Nagyová.
debata (14)

Vyplýva to zo záznamov policajných odpočúvaní jeho pravej ruky. „Predseda vlády nebol ten, kto v krajine vládol. Aj kvôli intímnemu vzťahu ho celkom ovládla riaditeľka jeho kancelárie a súčasne milenka,“ napísal denník Mladá fronta DNES, ktorý zverejňuje prepisy telefonátov a esemesky medzi monitorovanou Nagyovou a Nečasom.

Podriadená viackrát zatlačila na svojho šéfa, aby presadil na významné posty ľudí, ktorých presadzovali záujmové kruhy s pochybným pozadím. Nagyová bola prepojená hlavne s kontroverzným milionárom Ivom Rittigom. „Hájek je náš záujem, na tom trvám,“ povedala v telefonáte Nečasovi. Išlo o Stanislava Hájeka, ktorého chcel Rittig dosadiť za šéfa kriminalistického útvaru, čo sleduje a odpočúva podozrivých z trestnej činnosti. „Vtedajší policajný prezident Martin Červíček sa však postavil proti,“ uviedol denník.

Rittig naliehal na Nagyovú, aby na čelo pošty pomohla pretlačiť Martina Horáka. Tá sa, samozrejme, mohla opierať o vplyv predsedu vlády pri obsadzovaní dôležitých miest. Horák sa síce nestal hlavným šéfom, ale získal veľmi významnú funkciu ekonomického riaditeľa.

Nagyová vyvíjala mimoriadny tlak na Nečasa, aby sa postaral o vymenovanie Ondreja Páleníka za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Zašlo to až tak ďaleko, že premiérovi a milencovi v jednej osobe nadávala a urážala ho. Nečas jej totiž jasne povedal, že nemá takú silu vo vládnucej Občianskej demokratickej strane, aby Páleníka presadil. Hnev a vulgarizmy zazneli v esemeskách a telefonátoch medzi Nagyovou a Nečasom vo večerných a následne nočných hodinách 3. februára 2013.

Z komunikácie z uvedeného dňa sa dá vycítiť, ako by si vymenili úlohy, v ktorých prísna šéfka valcuje neposlušného podriadeného. „Janulka, láska, nie je to tak, ako si myslíš. Iba som vyjadril iný názor na Páleníka… Ty si však začala na mňa hneď kričať,“ citujú noviny z policajného odpočúvania. Krátko pred polnocou si Nagyová vylievala najviac hnevu. „Nadáva mu za jeho správanie k nej. Vyčíta mu, že pre neho urobila všetko, že nebyť nej, tak už dávno nie je, kde je. Nečas sa snaží zmieriť. Nagyová kričí a nadáva. Nečas opakuje, že mal iba iný názor na Páleníka,“ píše sa podľa novín v policajnom zázname.

Telefonát o rovnakej veci sa zopakoval na druhý deň v noci. Nečas naznačuje, že má chuť podať demisiu, aby pracovné spory s Nagyovou nezaťažovali ich spoločný intímny život. Silné lobovanie za Páleníka malo tragikomické pozadie. Keď do roku 2012 riadil vojenské spravodajstvo, Nagyovej vyšiel v ústrety a dal sledovať Nečasovu manželku Radku. Myslela si o nej, že ho podvádza a získané dôkazy by použila ako nátlakový nástroj na Nečasa, aby sa rozviedol.

Páleník (pochádza zo Zlatých Moraviec) dostal od Nagyovej prísľub, že mu zabezpečí lukratívne miesto. Zjavne chcel pôsobiť v inej oblasti, pretože v septembri 2012 sa rozhodol nepokračovať ako šéf vojenského spravodajstva. „Mám nejaký plán. Tri písmená, áno?“ telefonovala mu Nagyová už v januári 2012. Mala na mysli skratku NKÚ. Do tohto úradu ho síce nepresadila, ale vybavila mu post šéfa Štátnej správy hmotných rezerv. Vtedajší minister priemyslu Martin Kuba pre citovaný denník Mladá fronta DNES potvrdil, že to bol Nečas, kto prišiel s menom Páleníka do tejto funkcie.

Vzťah Jany Nagyovej s Petrom Nečasom

  • Ich spolupráca sa začala na jeseň 2005, keď Nagyová prišla pracovať do pražskej centrály Občianskej demokratickej strany.
  • Keď sa stal Nečas v septembri 2006 ministrom práce a sociálnych vecí, Nagyovú zamestnal ako šéfku svojej kancelárie.
  • Počas polročného pôsobenia úradníckej vlády bola Nagyová poradkyňou ministra obrany. Miesto jej vybavil Nečas.
  • V lete 2010 sa ich pôsobenie v práci znovu spojilo. Nečas si ako nový premiér zobral Nagyovú za riaditeľku svojho úradu.
  • V januári 2013 Nečas vydal s manželkou Radkou spoločné vyhlásenie, že niekoľko mesiacov žijú oddelene. Dôrazne poprel, že v pozadí stojí tretia osoba. Neskôr sa rozviedli a Nečas sa oženil s Nagyovou.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Nečas #Jana Nagyová