Juncker šéfom Európskej komisie zrejme nebude, stratil podporu

Bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker zrejme neobsadí kreslo predsedu Európskej komisie (EK), teda kľúčový post na samom vrchole hierarchie európskej dvadsaťosmičky. Podľa britského denníka The Daily Telegraph sa jeho šance významne zmenšili, keď ho odmietol podporiť taliansky premiér Matteo Renzi a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej vláda však Junckera ďalej oficiálne presadzuje.

09.06.2014 12:15
Jean-Claude Juncker, Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová a Jean-Claude Juncker
debata (2)

Medzi možnými kandidátmi na funkciu šéfa EK sa najnovšie objavili litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.

Niekdajší šéf takzvanej euroskupiny Juncker bol doteraz v súboji o obsadenie kresla predsedu komisie považovaný za favorita, aj keď jeho nomináciu jednoznačne odmietla Veľká Británia. Teraz je pravdepodobné, že Juncker svoju kandidatúru v najbližšom čase sám stiahne, vzhľadom na to, že sa za neho na schôdzke krajín G7 minulý týždeň v Bruseli nepostavila Merkelová.

„Keď sa po stretnutí G7 ukázalo, že Taliansko hľadá nového kandidáta, uvedomil si Juncker, že je po všetkom. Nakoniec to však bola Merkelová, kto ho potopil,“ citoval Daily Telegraph anonymný zdroj z úniovej diplomacie.

Juncker sa na rokovaní oficiálne nevyjadril a nemecká vláda ho formálne ďalej podporuje. Merkelová tiež čelí tlaku, aby sa nepodvoľovala britskej „protijunckerov­skej“ kampani, na ktorej sa podieľajú aj médiá. Napríklad nedeľník Sun on Sunday zverejnil správu, že Junckerov otec sa v roku 1941 pripojil k nemeckej armáde a v titulku hovoril o spojenie Junckerovej rodiny s nacistami. Hovorca kampane luxemburského politika to označil za „nechutný“ útok.

Pochybnosti o luxemburskom expremiérovi v čele Európskej komisie má ale aj Švédsko. Premiér Fredrik Reinfeldt v rozhovore pre denník Financial Times vyjadril výhrady k samotnému procesu výberu šéfa EK a k tomu, aby konečné slovo v tejto veci mal európsky parlament. Práve Európska ľudová strana (EPP), ktorá zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu, Junckera navrhla. Záležitosť sa bude riešiť aj na schôdzke zástupcov Švédska, Británie, Holandska a Nemecka, ktorá sa koná v pondelok a v utorok vo švédskom Harpsunde.

Podľa Daily Telegraph teraz európski lídri hľadajú ženu, ktorá by mohla fungovať ako kompromisná kandidátka na vrcholnú funkciu európskej exekutívy. Hovorí sa o Grybauskaiteovej, bývalej eurokomisárke pre rozpočet, a tiež o Thorningovej-Schmidtovej, ktorá by v Británii mohla získať body vďaka manželstvu so Stephenom Kinockom, synom bývalého šéfa britských labouristov Neila Kinnocka. Naopak šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová minulý týždeň vylúčila, že by sa o post na čele komisie usilovala.

O nástupcovi Josého Barrosa by mal na základe odporúčania summitu EÚ hlasovať europarlament v polovici júla, nová komisia by sa mala funkcie ujať od novembra. Už teraz ale informovaní ľudia z paláca Berlaymont predpokladajú, že súčasný tím bude nadsluhovať, pretože vznik nástupníckej zostavy sa pretiahne.

Premiéri Británie, Švédska a Holandska idú presviedčať Merkelovú

Britský premiér David Cameron sa spolu so svojimi dvoma spojencami z Holandska a Švédska pokúsi v pondelok presvedčiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby spoločne našli iného kandidáta na post predsedu Európskej komisie ako je doterajší favorit Jean-Claude Juncker, expremiér Luxemburska.

O potrebe zmeny na čele únie sa pokúsia Merkelovú presvedčiť v letnom sídle švédskeho premiéra.

David Cameron sa proti Junckerovi vyjadril najaktívnejšie. EÚ podľa neho potrebuje zmenu a dynamiku, ktorú Juncker ako „tvár 80. rokov“ neprinesie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Angela Merkelová #Jean-Claude Juncker #Dalia Grybauskaitéová #Helle Thorningová-Schmidtová