Povstalci hlásia v bojoch s ukrajinskou armádou veľké straty

Proruskí separatisti hlásia veľké straty na životoch počas štvrtkových prudkých bojov s vládnymi jednotkami pri meste Krasnyj Lyman v Doneckej oblasti.

19.06.2014 15:06 , aktualizované: 19:24
ukrajina, rusko, ozbrojenec, Foto: ,
Proruský separatista v Siversku v doneckom regióne.
debata (356)

Povstalci odmietli zložiť zbrane a pokúsili sa prelomiť armádny kordón, pričom obe strany nasadili obrnené vozidlá a tanky. Boj, na ktorom sa podľa niektorých zdrojov zúčastňuje asi 4-tisíc povstalcov, pokračuje od skorého rána. O obetiach na strane vládnych síl armáda neinformovala.

Povstalecký veliteľ Igor Strelkov, známy aj pod menom Girkin tvrdí, že jeho jednotky utrpeli veľké straty. Vládne vojsko je podľa neho vo veľkej presile a bojuje za pomoci najmenej 20 tankov a veľkého počtu obrnených vozidiel. Separatistom sa podľa Strelkova asi nepodarí udržať svoje pozície pri dedine Jampil, pričom Rusko požiadal v tejto súvislosti o pomoc. Hovorca ukrajinských vládnych síl Vladyslav Selezňov povedal, že jednotky povstalcov obkľúčili a „zovretie je stále užšie“. „Dali sme teroristom ultimátum, aby zložili zbrane, no odmietli,“ vyhlásil. Dodal, že „povstalci si majú pripraviť 4000 rakiev“.

Najnovšie strety nasledujú po tom, ako separatisti odmietli výzvu na odzbrojenie v súlade s mierovým plánom prezidenta Petra Porošenka, ktorý má zahŕňať jednostranné krátke prímerie zo strany vládnych síl a postupné odzbrojenie povstalcov. Platiť má začať o niekoľko dní.

Šéf NATO: Pri ukrajinských hraniciach sú ďalšie tisíce ruských vojakov

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok v Londýne uviedol, že k hraniciam s Ukrajinou sa presunulo ďalších niekoľko tisíc ruských vojakov. Podľa neho Moskva necháva otvorenú možnosť ďalšej intervencie.

„Pozorujeme teraz nové zhromažďovanie ruských vojakov okolo ukrajinskej hranice. Bolo tu rozmiestnených najmenej ďalších niekoľko tisíc príslušníkov ruskej armády,“ citovala Rasmussena agentúra Reuters. „Považujem to za veľmi poľutovaniahodný krok späť. Zdá sa, že Rusko necháva otvorenú možnosť ďalšej intervencie na Ukrajine,“ dodal.

„Ak sa Rusko opäť vloží do situácie na Ukrajine, bude na to musieť medzinárodné spoločenstvo tvrdo reagovať. To by zahŕňalo … hospodárske sankcie proti Rusku, ktoré by mali veľmi škodlivé vplyvy na ruskú ekonomiku,“ konštatoval Rasmussen.

356 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina