Novinárov Al-Džazíra odsúdili na sedem až desať rokov

Egyptský súd uznal vinnými novinárov katarskej televíznej stanice Al-Džazíra a trom vymeral sedemročný trest.

23.06.2014 11:54
debata

Sú medzi nimi aj dvaja cudzinci – Austrálčan Peter Gres a šéf káhirskej redakcie Mohamed Fadel Fahmy, ktorý má egyptské aj kanadské občianstvo. Tretím je egyptský producent Bahir Muhammad. Boli odsúdení za šírenie nepravdivých informácií a podporu svojho času vládnuceho Moslimského bratstva.

V prípade súdili 20 ľudí, z nich deväť pracovalo pre Al-Džazíra. Na súde sa osobne zúčastnili len traja, zvyšných súdili v neprítomnosti a dostali po desiatich rokoch väzenia. Bahir Muhammad dostal okrem sedemročného trestu ešte ďalšie tri roky za oddelené obvinenie, ktoré sa týka držania zbrane.

Trojicu zatkli vlani v decembri v rámci rozhodného postupu armády proti Moslimskému bratstvu, ktoré je teraz v Egypte považované za teroristickú organizáciu a predtým bolo politickou oporou vlani zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího.

Prokuratúra tvrdí, že novinári manipulovali s materiálmi vysielanými z Egypta tak, že vyvolávali dojem občianskej vojny a vyznievali v prospech Moslimského bratstva. Pracovali údajne tiež bez licencie.

Všetci vinu popreli a Al-Džazíra na ich podporu zorganizovala niekoľko podporných akcií na celom svete. O prepustení Grestea sa u prezidenta Abdal Fattíha Sísího na poslednú chvíľu prihováral aj austrálsky premiér Tony Abbott.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #Al-Džazíra #novinári