V Donecku sa začalo ďalšie kolo rokovaní povstalcov s Kyjevom

Druhé kolo rozhovorov medzi zástupcami kyjevskej vlády a východoukrajinskými povstalci sa v piatok začalo v Donecku. Oznámila to ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroje oboznámené s konaním.

27.06.2014 15:40
Porošenko Foto:
Petro Porošenko
debata (32)

Výsledkom prvého kola, ktoré sa konalo na rovnakom mieste v pondelok, bola dohoda o týždennom prímerí, ktorá v piatok vypršala. Ukrajinské vedenie dalo medzitým najavo, že je ochotné zastavenie paľby predĺžiť o ďalšie tri dni.

Na piatkovom rokovaní v Donecku, ktoré obe strany označujú za obyčajné „konzultácie“, sa podľa ruskej agentúry zúčastnili zástupcovia „ľudových republík“ z Donecka a Luhanska. Prítomní sú aj členovia takzvanej kontaktnej skupiny a tím proruských ukrajinských politikov, ktorý rozhovory pomáha sprostredkovať. Záujmy ukrajinskej vlády má na rokovaní v Donecku obhajovať bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma.

Moskva v piatok priame rokovania Kyjeva s povstalcami privítala. Minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že rokovania, rovnako ako predĺženie prímeria o ďalšie tri dni, môže vytvoriť priaznivejšie ovzdušie pre dosiahnutie konečného cieľa. Tým je podľa Moskvy zastavenie bojov a uznanie práv obyvateľov juhovýchodu Ukrajiny.

Lavrov dúfa, že predĺženie prímeria bude znamenať skutočné zastavenie bojov, a nie „len trojdňový odklad ultimáta“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Luhansk