Zomrela matka Putinovho kritika Chodorkovského

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovský na svojom profile na Twitteri oznámil úmrtie matky Mariny Chodorkovskej.

03.08.2014 22:08
Marina Chodorkovská Foto: ,
Marina Chodorkovská, matka bývalého ropného magnáta a kritika Kremľa Michaila Chodorkovského.
debata

Podľa agentúry DPA zomrela matka omilosteného kritika Kremľa po ťažkej chorobe v nemocnici v Berlíne. Svoju žiadosť o minuloročné predčasné prepustenie z trestného tábora adresované prezidentovi Vladimirovi Putinovi odôvodnil Chodorkovský okrem iného aj ťažkou chorobou svojej matky.

Chodorkovský, kedysi najbohatší občan Ruska, bol v roku 2003 odsúdený na takmer 11 rokov za daňové úniky, pranie špinavých peňazí a údajnú krádeže ropy. Opozícia i Západ však niekdajšieho vplyvného ruského podnikateľa skôr vnímali ako väzňa Kremľa, ktorému sa údajne znepáčil svojimi politickými ambíciami.

Putin omilostil Chodorkovského po desaťročnom väznení vlani v decembri. Prepustený sa najprv uchýlil do Nemecka, ktorého predstavitelia za jeho oslobodenie lobovali. V januári bývalý šéf ropného koncernu Jukos odcestoval do Švajčiarska, kde žije jeho manželka a synovia a kde má v bankách údajne uložené miliardy dolárov. Tam sa údajne chce usadiť aj Chodorkovský, ktorý vraj na jar podal príslušnú žiadosť švajčiarskym úradom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Chodorkovský #Marina Chodorkovská