Rusko sa teší z Tereškovovej číslo 4

Narodila sa trinásť rokov po prvom štarte ženy do vesmíru. Jelena Serovová (38) sa v piatok stala iba treťou ruskou nástupníčkou Valentiny Tereškovovej.

27.09.2014 07:22
Jelena Serovová Foto: ,
Jelena Serovová.
debata (32)

Je prvou Ruskou, ktorá bude pracovať na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Zdrží sa tam 170 dní, čím vytvorí národný rekord v dĺžke pobytu príslušníčok nežného pohlavia vo vesmíre.

USA vyslali prvú ženu do vesmíru až dvadsať rokov po Tereškovovej. Kozmické lety sa však medzičasom pre Američanky stali bežnou záležitosťou. Spojené štáty mali doteraz na orbite 45 astronautiek, z ktorých viaceré leteli aj šesťkrát. Po dve ženy vyslali do vesmíru Kanada, Japonsko a Čína a po jednej Británia, Japonsko a Južná Kórea.

Z 536 ľudí, ktorí sa dodnes vystriedali na orbite, bola približne každá desiata žena. Pre Rusko však ide stále o niečo výnimočné. „Po sedemnásťročnej pauze do kozmu konečne letí Ruska!“ privítal štart posádky, ktorú so Serovovou tvorí jeden Rus a jeden Američan, vládny denník Rossijskaja gazeta.

Absolventka dvoch vysokých škôl pochádzajúca z ruského Ďalekého východu odmieta špekulácie, že vedenie ruského vesmírneho programu tradične menej dôveruje ženám kozmonautkám. „Neexistuje povolanie kozmonautka. Existuje povolanie kozmonaut. Výber kozmonautov je veľmi prísny. Musia mať isté schopnosti, aby kvalitne splnili program letu. Pohlavie s tým nemá nič spoločné,“ povedala pre Rossijskuju gazetu palubná inžinierka, ktorá ako jediná žena v oddiele kozmonautov sa na let pripravovala dlhých osem rokov.

Serovová, dcéra vojenského letca, si rovnako ako dve z jej troch ruských predchodkýň vzala za muža kozmonauta. Jej niekdajší sen, že do vesmíru poletia spolu, sa však už nesplní. Marka Serova, s ktorým majú 10-ročnú dcéru Lenu, pred štyrmi rokmi lekári vyradili z oddielu kozmonautov.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jelena Serovová #Valentina Tereškovová