Šefčovič bude podpredsedom budúcej Európskej komisie

Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii zastávať post podpredsedu zodpovedného za energetickú únii. Slovinka Violeta Bulcová nastúpi ako eurokomisárka pre dopravu. Oznámil to v stredu podvečer predseda novej komisie Jean-Claude Juncker vo vyhlásení pre médiá po tom, čo s Bulcovou vyslovili súhlas členskej krajiny EÚ. Nové rozdelenie postov nie je prekvapením, už ráno o ňom hovorili zdroje ČTK z Junckerovej blízkosti iz europarlamentu.

15.10.2014 08:50 , aktualizované: 18:45
Maroš Šefčovič Foto:
Maroš Šefčovič sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane podpredsedom budúcej Európskej komisie zodpovedným za energetickú úniu.
debata (10)

Nové rozdelenie postov nie je prekvapením, už ráno o ňom hovorili zdroje ČTK z Junckerovej blízkosti iz europarlamentu.

Uznanie kvalít Šefčoviča

Podľa premiéra Roberta Fica aj ministra zahraničia Miroslava Lajčáka je predpokladaná zmena ocenením doterajšej Šefčovičovej práce.

„Keď je predseda komisie v situácii, že musí preskupiť portfóliá, tak ho (Šefčoviča) posunul na úroveň podpredsedu. V každom prípade je to uznanie kvalít Maroša Šefčoviča, o tom niet pochýb,“ povedal novinárom v Bratislave Lajčák.

„Som veľmi hrdý, že Slovensko bude obsadzovať pozíciu podpredsedu Európskej komisie so zodpovednosťou za energetickú oblasť. Ide o mimoriadne silnú pozíciu,“ doplnil premiér Fico.

Vylúčené nie sú ďalšie drobné zmeny v Junckerovom tíme

Bulcová má v novej komisii nahradiť Alenku Bratušekovú, ktorá na prácu v komisii rezignovala po tom, čo nezvládla vypočutie o jej odbornosti v Európskom parlamente a nezískala podporu príslušných výborov. Niekdajšia slovinská premiérka Bratušeková sa mala stať práve podpredsedníčkou komisie pre energetickú úniu.

S novou slovinskú kandidátkou sa Juncker stretol v utorok večer a potom členské krajiny požiadal o jej zaradenie na obnovený zoznam budúcich eurokomisárov. „Pán Juncker schôdzku charakterizoval ako výborné rokovanie. Pani Bulcová urobila dojem priamej, dobre pripravenej osobnosti s výraznou schopnosťou rýchlo sa učiť,“ poznamenal v stredu napoludnie Junckerov hovorca Margaritis Schinas.

Slovák Šefčovič je v končiacej komisii Josého Barrosa komisárom pre inštitucionálne vzťahy a administratívu. V Junckerovom tíme mal pôvodne zodpovedať za dopravu a vesmír. V liste, ktorým Bulcovej portfólio po Šefčovičovi Juncker opisuje, ale zmienka o „vesmíre“ chýba.

Šefčovič v stredu novinárom povedal, že energetická únia je pre Slovensko strategickou otázkou. Krajina totiž patrí medzi šesť členských krajín, ktoré sú v EÚ najviac závislé na dodávkach energií od vonkajších dodávateľov. „Som presvedčený, že je potrebné pokračovať v tom, aby sme mohli jednak diverzifikovať zdroje a mať väčšiu možnosť diverzifikovať rokovania s dodávateľmi,“ poznamenal. Pomerne vysoké ceny energií sú podľa neho jedným z problémov, ktoré má slovenská ekonomika. Cieľom novej komisie má preto byť zabezpečenie spoľahlivej, cenovo dostupnej a čistej energie, ktorá zaistí konkurencieschop­nosť Slovenska aj EÚ.

Bulcová je v Ľubľane ministerkou bez kresla; na starosti má v slovinskej vláde rozvoj, strategické projekty a kohéziu. Ministerkou sa stala až tento rok v septembri, keď sa ujal vlády nový kabinet premiéra Mira Cerara.

S jej nomináciou mali problém dve najväčšie frakcie v europarlamente, teda ľudovci z EPP a socialisti z S&D.

Podporu oboch frakcií pritom Juncker potrebuje, aby celý jeho tím uspel v hlasovaní pléna europarlamentu a mohol začať pracovať. Ľudia z jeho tímu neustále opakujú, že luxemburský expremiér je „v nepretržitom a tesnom“ kontakte s lídrami frakcií, aby našiel široko prijateľné riešenie.

Podľa neoficiálnych zdrojov z europarlamentu boli už politické frakcie o Junckerovom rozhodnutí informované.

Časový plán teraz predpokladá nová vypočúvanie kandidátov od budúceho pondelka v Štrasburgu. Bulcová aj Šefčovič tak na prípravu svojho vystúpenia pred výbormi europarlamentu budú mať len niekoľko dní.

V stredu alebo vo štvrtok budúci týždeň by o novej komisii ako celku malo hlasovať plénum europarlamentu. Dodržané tak budú pôvodné termíny a Junckerova komisia by mohla začať pracovať od 1. novembra.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #Maroš Šefčovič #Alenka Bratušeková