Expremiér Berlusconi žiada skrátiť trest a znova kandidovať

Taliansky expremiér Silvio Berlusconi tvrdí, že si zaslúži skrátenie ročného trestu za daňové úniky a chce znovu kandidovať vo voľbách.

24.10.2014 14:04
Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi.
debata

V rozhovore pre televíznu stanicu Canale 5, ktorá patrí jeho mediálnemu koncernu Mediaset, politik okrem iného vyhlásil, že verejnoprospešné práce v domove pre seniorov vykonáva príkladne, a preto by s nimi mal prestať skôr. Je tiež presvedčený, že Európsky súd pre ľudské práva zvráti dvojročný súdny zákaz zastávať verejné funkcie, a umožní mu tak znova kandidovať.

„Koniec verejnoprospešných prác by mali posunúť na 15. februára, kvôli veku a spôsobu, ktorým som ich vykonával,“ domnieva sa 78-ročný Berlusconi. Niekoľkonásobný premiér bol vlani za daňové úniky právoplatne odsúdený na štyri roky väzenia, trest sa mu ale skrátil na rok vďaka amnestii.

Politik nakoniec uspel so žiadosťou, aby si trest mohol odslúžiť vykonaním verejnoprospešných prác a od tohtoročného mája dochádza raz týždenne na štyri hodiny do domova pre seniorov pri Miláne.

S trestom je spojený aj dvojročný zákaz vykonávať verejné funkcie, kvôli ktorému musel líder talianskej pravice vlani opustiť Senát. Tento rok nesmel kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Berlusconi sa snaží verdikt zvrátiť na štrasburskom súde a je presvedčený o tom, že uspeje. Preto vraj už plánuje ďalšiu politickú kariéru.

„Ak si niekto naozaj myslí, že politiku opustím, potom ma dobre nepozná. Zaviazal som sa miliónom voličov, že budem pokračovať ďalej. Nedovolím, aby sa Taliansko vydalo smerom, ktorý si moji voliči neželajú,“ povedal miliardár v televízii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi