Do centra Manily prišli kvôli pápežovi milióny ľudí

Rozľahlý park v Manile, kde v nedeľu slúžil omšu pápež František, a trasu, po ktorej na toto miesto prichádzal, zaplnilo šesť miliónov ľudí.

18.01.2015 12:17 , aktualizované: 13:34
Pápež František Foto: ,
Pápež František prichádza na omšu v Manile.
debata (1)

Odhadujú to úrady v filipínskom hlavnom meste. Bohoslužba bola poslednou veľkou udalosťou počas terajšej Františkovej návštevy na Filipínach, ktorú pápež venoval chudobným ľuďom a obetiam predvlaňajšieho ničivého tajfúnu Haiyan.

Kázanie František zasvätil deťom. „Musíme sa na každé dieťa pozerať ako na dar, ktorý treba vítať, oslavovať a chrániť,“ povedal pápež. „Musíme sa starať o našich mladých ľudí a nedopustiť, aby stratili nádej a museli stráviť život na uliciach,“ vyzvala hlava katolíckej cirkvi. Podľa OSN žije na Filipínach na ulici 1,2 milióna detí.

„Plytváme dary, ktoré nám dal Boh, a zavaľuje sa nepotrebnými vecami. Peniaze vyhadzujeme za hazard a alkohol,“ povedal tiež pápež počas omše, na ktorú pred Rizalovým parkom mnoho ľudí čakalo celú noc.

„Nestačí mi vidieť ho v televízii, to je jediná šanca v živote vidieť ho na vlastné oči, aj keď z diaľky,“ vyhlásila podľa AP jedna z veriacich, ktorá so svojou dcérou dorazila ešte pred svitaním.

„Uzatvárame sa do seba. Zabúdame sa sústrediť na veci, na ktorých naozaj záleží,“ pripomenul tiež František, ktorého Filipínci prijali s obrovskou vrelosťou.

Na omšu do Rizalovho parku prišiel v papamobile pripomínajúcom džíp americkej armády z čias druhej svetovej vojny, ktorý je na Filipínach obľúbeným vozidlom. Na biele rúcho si kvôli vytrvalému lejaku obliekol žltý pršiplášť, ktorú v sobotu rozdávali usporiadatelia ľuďom počas jeho návštevy v Taclobane, meste zdevastovanom tajfúnom Haiyan. Cestou na bohoslužbu často zastavoval a rozdával bozky deťom a žehnal náboženským soškám, ktoré si ľudia so sebou priniesli, napísala agentúra AP.

Pápež svoju štvordňovú návštevu Filipín venoval chudobným. Odsúdil korupciu, ktorá ľudí pripravuje o dôstojný život, zišiel sa s deťmi ulice a navštívil oblasti, ktoré predvlani na jeseň zdevastoval tajfún Haiyan. Ako pripomenula agentúra AP, asi štvrtina zo 100 miliónov obyvateľov Filipín žije v chudobe.

Pred záverečnou omšou sa pápež zúčastnil stretnutia s mladými ľuďmi a deťmi na katolíckej univerzite svätého Tomáša v Manile, kam prišli desiatky tisíc ľudí. Niektoré mu mohli položiť otázku. Štrnásťročný chlapec a dvanásťročná dievčina porozprávali o svojich pohnutých osudoch detí opustených rodičmi, ktoré sú na ulici vystavené drogám, násiliu a nútenej prostitúcii. „Prečo Boh dopúšťa, aby sa niečo také dialo dokonca aj nevinným deťom?,“ pýtalo sa jedno dievča. Pápež, na ktorom bolo podľa AP vidieť pohnutie, priznal, že na jej otázku nemá odpoveď.

František sa tiež zišiel s otcom mladej dobrovoľníčky, ktorá v sobotu pri poryve silného vetra utrpela smrteľné zranenia po omši v Tacloban.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Manila